Ιατρεία της «γειτονιάς» και εισαγωγή για νοσηλεία με έγκριση του οικογενειακού γιατρού
Τις αλλαγές που θα ισχύσουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τη δημιουργία ιατρείων της «γειτονιάς» και την πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία μετά από έγκριση από τον οικογενειακό γιατρό, παρουσιάζει στις έντεκα το πρωί σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Το εν λόγω νομοσχέδιο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και περιέχει σημαντικές αλλαγές για τους ασφαλισμένους.
Πρόκειται για την τέταρτη μόλις συνέντευξη τύπου προς τους δημοσιογράφους στην οποία προχωρούν οι υπουργοί Υγείας από τον Ιανουάριο του 2015, οπότε και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία, ενώ έχουν περάσει ακριβώς δώδεκα μήνες από την τελευταία ενημέρωση. Η προηγούμενη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ήταν στις 11 Απριλίου 2016, με θέμα την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών. Από την ενημέρωση τότε απουσίαζε ο αναπλ. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, μετά και τη σφοδρή αντιπαράθεση που είχε με τους δημοσιογράφους αναφορικά με τον έλεγχο των οικονομικών του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός θα αναλύσει το πλαίσιο που θα λειτουργούν το επόμενο διάστημα οι δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (πρώην ΙΚΑ), αλλά και τα δημόσια νοσοκομεία. Οι αλλαγές έχουν ανακοινωθεί τουλάχιστον εδώ και ενάμιση χρόνο και κανονικά θα έπρεπε να έχουν τεθεί σε εφαρμογή ήδη από τις αρχές του 2017. Στο πλάνο του υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρει το capital.gr, είναι η προώθηση ενός διαφορετικού μοντέλου οργάνωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας, που θα στηρίζεται πρωτίστως σε Τοπικές Μονάδες Υγείας, δηλαδή σε ιατρεία της “γειτονιάς”.
Tα ιατρεία της γειτονιάς θα έχουν και ένα δεύτερο στόχο, δηλαδή να “φιλτράρουν” την ζήτηση προς τις υπηρεσίες των νοσοκομείων και ιδιαίτερα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Το υπουργείο Υγείας ειδικότερα προσβλέπει στο να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία και να περιοριστούν οι δαπάνες, παράλληλα όμως να μειωθεί η εξάρτηση από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας.
Ήδη έχει υπάρξει η σχετική τροπολογία από τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών για τη συγκρότηση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), που θα έχουν ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας (προαγωγή, πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία). Σύμφωνα με την προωθούμενη διάταξη, κάθε μονάδα θα έχει στην ευθύνη του πληθυσμό 10.000-12.000 κατοίκων, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις (νησιά, ορεινοί πληθυσμοί) μπορεί ο πληθυσμός ευθύνης να είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος από 10.000-12.000 κατοίκους.
Οι ΤΟΜΥ θα στελεχωθούν από επαγγελματίες υγείας και λοιπό προσωπικό και στο καθένα θα υπάρχει τουλάχιστον ένας γιατρός γενικής ιατρικής ή παθολογίας ή παιδιατρικής, θα υπάρχει ένας τουλάχιστον νοσηλευτής ή επισκέπτης υγείας και ένας τουλάχιστον απασχολούμενος ως διοικητικό προσωπικό. Το ωράριο εργασίας του προσωπικού θα είναι επτάωρο και πενθήμερο, ενώ οι μονάδες θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε δύο βάρδιες.
Το κόστος της αναμόρφωσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής (2017 και 2018), ενώ σε πλήρη ανάπτυξη υπολογίζεται πως θα κοστίζει πάνω από 300 εκατ. ευρώ ετησίως.