Έντονες είναι οι αντιδράσεις στο νέο ρόλο που δίνει το νομοσχέδιο -η δημόσια διαβούλευση του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί- στους δημόσιους οικογενειακούς γιατρούς οι οποίοι θα στελεχώνουν τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), καθώς αυτοί θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την παραπομπή των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς, στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για τη λειτουργία των δομών αυτών θα γίνουν 3.100 προσλήψεις (1.400 γιατροί και 1.700 επαγγελματίες της υγείας), ενώ μπορεί να μπει «φρένο» στη φυγή νέων γιατρών στο εξωτερικό.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών χαρακτήρισε το νομοσχέδιο και το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών στους εξειδικευμένους γιατρούς από τον οικογενειακό γιατρό «έγκλημα κατά των ασθενών», εξηγώντας πως θα δημιουργηθούν ασθενείς δύο ταχυτήτων: εκείνοι που θα έχουν τη δυνατότητα να επιβαρυνθούν οικονομικά την επίσκεψη στους εξειδικευμένους ιατρούς και εκείνοι που θα εξαρτώνται από τις χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου πως δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με τον οικογενειακό ιατρό ως «gatekeeper», δηλαδή ως «φύλακα» για την παραπομπή σε εξειδικευμένο γιατρό και στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, η δημιουργία ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας προϋποθέτει αύξηση των δημόσιων δαπανών (από 5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 6%) και συμπληρώνει πως η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, που μετά την αύξηση της παρακράτησης των εισφορών από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις φτάνει σήμερα στο 0,6% του ΑΕΠ, (326 εκατ. ευρώ κρατική επιχορήγηση και 700 εκατ. περίπου από τις εισφορές), πρέπει να αυξηθεί στο 1% του ΑΕΠ.
Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιά έχει σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό με θέμα το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, έχοντας όμως ήδη εκφράσει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο. Όπως επισημαίνει, οι τοπικές μονάδες θα καλύψουν μόνο το 30% του πληθυσμού, ενώ η χρηματοδότηση δεν θα γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τα ΕΣΠΑ με περιορισμένη διάρκεια (2 + 2 χρόνια).
Από την άλλη πλευρά η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ δήλωσε πως απορρίπτει ομόφωνα το σχέδιο νόμου και ζητά διαβούλευση από μηδενική βάση με το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την Ένωση, στο νομοσχέδιο εντοπίζονται σοβαρές στρεβλώσεις όσον αφορά το πλαίσιο λειτουργίας του, αφού εντοπίζονται εμπόδια πρόσβασης των ασφαλισμένων με καταστρατήγηση της ελεύθερης επιλογής ιατρού από τον ασθενή, ενώ επιχειρείται μείωση του δικτύου των συμβεβλημένων ειδικών ιατρών του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα πάντως με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, από την 1η Ιανουαρίου του 2018 οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να εγγραφούν υποχρεωτικά στον οικογενειακό γιατρό. Όπως έχει αναφέρει επίσης ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, από το δεύτερο εξάμηνο θα ξεκινήσουν να λειτουργούν οι πρώτες τέτοιες αποκεντρωμένες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, που συνολικά θα φτάσουν τις 239 σε όλη τη χώρα. Σε πρώτη φάση, θα δημιουργηθούν 50 με 60 τοπικές μονάδες σε μεγάλα αστικά κέντρα.