Περί τις 2.119 ώρες ετησίως εργάζονται οι Έλληνες, δηλαδή πολύ περισσότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 1.739 ώρες, σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν την Τρίτη, μαζί με τον δείκτη «Καλύτερη Ζωής» (Better Life Index). Ο εν λόγω δείκτης μετρά την ευημερία των λαών με μεθόδους που ξεπερνούν την απλή ανάλυση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Η πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ που αποτελεί μια προσπάθεια καταγραφής της ευημερίας και της προόδου στα κράτη μέλη του οργανισμού, επιτρέπει στους πολίτες να συγκρίνουν τη ζωή σε 34 διαφορετικές χώρες, μέσα από παραμέτρους όπως η στέγαση, το εισόδημα, η απασχόληση, η κοινότητα, η εκπαίδευση, το περιβάλλον, η διακυβέρνηση, η υγεία, η ικανοποίηση από τη ζωή, η ασφάλεια και η ισορροπία εργασίας και ζωής.
Για την Ελλάδα τα ευρήματα του δείκτη είναι θετικά, γεγονός όμως που οφείλεται στο ότι τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν έχουν ως έτος αναφοράς το 2008. Ειδικότερα, η Ελλάδα εμφανίζεται να αποδίδει καλά στο σύνολο των δεικτών ευημερίας και κατατάσσεται κοντά στον μέσο όρο σε έναν μεγάλο αριθμό θεμάτων του Better Life Index.
Σύμφωνα με την έρευνα:
-Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα εργάζονται 2.119 ώρες ετησίως, πολύ περισσότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 1.739 ώρες.
-Στην Ελλάδα, το μέσο νοικοκυριό το 2008 κέρδιζε 21. 515 δολάρια ΗΠΑ, ποσό ελαφρά μικρότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
-Όσον αφορά στην απασχόληση, σχεδόν το 60% των ατόμων ηλικίας 15 έως 64 στην Ελλάδα είχαν μια αμειβόμενη εργασία, ποσοστό που κινείται κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (65%).
-Όσον αφορά στην ποιότητα του εκπαιδευτικού του συστήματος, ο μέσος Έλληνας φοιτητής είχε βαθμολογία 483 στην ικανότητα (PISA), ελαφρώς χαμηλότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (493).
-Από την άποψη της υγείας, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Ελλάδα είναι 80 χρόνια, ελαφρώς πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
-Το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα είναι 32 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, και είναι ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ (ο μέσος όρος είναι 22).
-Όσον αφορά στη δημόσια σφαίρα, υπάρχει μια μέτρια αίσθηση της κοινότητας και της συμμετοχής των πολιτών, καθώς μόλις το 86% των Ελλήνων δηλώνει ότι γνωρίζει κάποιον που θα μπορούσε να επικαλεστεί σε στιγμή ανάγκης, όταν το αντίστοιχο μέσο ποσοστό στον ΟΟΣΑ είναι 91%.
-Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές κινείται στο 74%, όταν ο μέσος όρους του ΟΟΣΑ είναι 72%.
-Το 43% των πολιτών στην Ελλάδα δηλώνουν ικανοποιημένοι με τη ζωή τους, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 59%.