Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, πολίτες της Θεσσαλονίκης και κάτοικοι νησιωτικών δήμων της χώρας, κατά της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων για τη νέα τιμολόγηση του νερού.
Το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ υποστηρίζει ότι «το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν, αλλά αποτελεί κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται, να τυγχάνει της κατάλληλης μεταχείρισης και να μεταφέρεται στις επόμενες γενιές», ενώ εξηγεί ότι με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων επιβάλλονται ενιαίοι υποχρεωτικοί κανόνες τιμολόγησης για όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως σοβαρών ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής.
Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι ο νέος τρόπος τιμολόγησης αποσκοπεί στην πλήρη ανάκτηση από τους πολίτες του συνολικού “κόστους” (χρηματοοικονομικό, υπενδεδυμένου κεφαλαίου, περιβαλλοντικό, κόστους πόρου), που θα καταστήσει μη προσιτή προς τους πολίτες, την παροχή των υπηρεσιών, ιδίως σε μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης.
Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου, Γιώργος Αρχοντόπουλος, «αυτό που μας απασχολεί ιδιαίτερα δεν είναι μόνο οι αυξήσεις των τιμολογίων για όλους, αλλά και το κοινωνικό τιμολόγιο που σήμερα προσφέρει η εταιρεία σε πολίτες που έχουν ανάγκη. Υπάρχει μία αγωνία για αυτό και μία υποψία ότι είναι πιθανό να το επιβαρυνθούν οι υπόλοιποι πολίτες».
Το Σωματείο κάνει λόγο για μία απόφαση που αποσκοπεί σε μία αμιγώς λογιστικού χαρακτήρα τιμολογιακή πολιτική, δια της οποίας ουδόλως εφαρμόζονται οι διατάξεις της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για την περιβαλλοντικώς ορθολογική πολιτική στον τομέα των υδάτων, αλλά επιβάλλονται κανόνες τιμολόγησης με αυστηρώς οικονομικά και μόνο κριτήρια, που εν τέλει εξυπηρετούν τις επιχειρήσεις και όχι την περιβαλλοντική διαχείριση των υδάτων, ιδίως δε όσες ιδιωτικές επιχειρήσεις πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στη χώρα στον ευαίσθητο τομέα της παροχής νερού.