Την ενοχή του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, που δικάζει τον άλλοτε επικεφαλής της Αρχής μετά από έφεση υπέρ του νόμου που άσκησε η Εισαγγελία κατά αθωωτικής απόφασης του Πλημμελειοδικείου.
Η κατηγορία αφορά την επί μερικούς μήνες (Αύγουστο έως Νοέμβριο 2010) παράλληλη απασχόληση του κ. Γεωργίου ως επικεφαλής της Αρχής αλλά και ως υπάλληλος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο κ. Γεωργίου κατηγορείται, επίσης, για το γεγονός ότι δεν συγκαλούσε το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η απόφαση για την αποτίμηση των αναθεωρημένων στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 να έχει ληφθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων μελών της διοίκησης της Αρχής. Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, ο κατηγορούμενος όφειλε να ακούει τις απόψεις των άλλων μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, κάτι που δεν έκανε, επιδεικνύοντας ασέβια στον νόμο αλλά και στη συλλογικότητα.
“Υπήρχε έντονη ανάγκη εκείνη την περίοδο να σταθεί στο ύψος της η ΕΛΣΤΑΤ. Ο Ανδρέας Γεωργίου όφειλε να δώσει βήμα στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ και να ακούει τις απόψεις τους. Παρέβη τον σεβασμό στον νόμο και στην ομάδα, στην συλλογικότητα” είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας.
Αναφερόμενος στο θέμα της παράλληλης απασχόλησης του κ. Γεωργίου, ο εισαγγελέας σημείωσε: “Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται”.
Μάλιστα, στην αγόρευσή του, ο εισαγγελικός λειτουργός διατύπωσε προς τους δικαστές το ερώτημα εάν τελικά ο κατηγορούμενος θα είχε επιλεγεί για τη θέση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, σε περίπτωση που είχε αποκαλύψει την παραμονή του στο ΔΝΤ για το επίδικο διάστημα μερικών μηνών. Η δικαστική αίθουσα είναι κατάμεστη από δεκάδες πολίτες και μέλη οργανώσεων, τα οποία επευφημούσαν τον εισαγγελέα για την πρόταση ενοχής που υπέβαλε φωνάζοντας “αυτός είναι εισαγγελέας”.
Όταν, δε, ολοκληρώθηκε η εισαγγελική πρόταση-αγόρευση άρχισαν να χειροκροτούν φωνάζοντας “ζήτω η Ελλάς”. Οι παρεμβάσεις του κοινού στη δίκη του κ. Γεωργίου είναι συνεχείς, με την πρόεδρο να προσπαθεί να συνετίσει τους πιο “εκδηλωτικούς”.
Μάλιστα, σήμερα διέταξε τη 48ωρη κράτηση μίας εκ των ακροατών που είχε παρέμβει αρκετές φορές διακόπτοντας τη δίκη. Η διαδικασία συνεχίζεται.