Στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης
Τις θερμές ευχαριστίες και τον έπαινο όλων των Πελοποννησίων, και ιδίως των Αρκάδων απανταχού της γης, στο πρόσωπο της κας Γιαννούλας Γκουντάνη, για τη δωρεά της και τη δημιουργία του Αιμοδυναμικού και Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη σημερινή τελετή εγκαινίων.
Ο Περιφερειάρχης εξήρε την προσφορά, σημειώνοντας ότι ήταν επιθυμία του συζύγου της Κώστα Γκουντάνη, και σημείωσε ότι τέτοιες ενέργειες εκπέμπουν έναν διαχρονικό συμβολισμό, εξαιρετικά ζωντανό, που θα πρέπει να βρίσκει παραδείγματα προς μίμηση, ώστε επικουρικά να βοηθά την πολιτεία και να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας στην Αρκαδία και σε ολόκληρη την Περιφέρεια.
Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε ακόμα στα 35 εκατομμύρια ευρώ που έχει επενδύσει από το 2011 η Περιφέρεια Πελοποννήσου στους τομείς της υγείας και την προετοιμασία της για την καινούργια προγραμματική περίοδο.
Σημείωσε επίσης ότι οι επενδύσεις που έχουν γίνει στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, τα τελευταία 30 χρόνια, είναι εξαιρετικά σημαντικές και έχουν αλλάξει τελείως την ποιότητα των υποδομών βελτιώνοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε σημαντικό επίτευγμα όλων όσων θεσμικά έχουν συντελέσει σε αυτή την κατεύθυνση.
«Ένα από τα μεγάλα νέα έργα που έχουμε κάνει εδώ είναι η νέα Ψυχιατρική Κλινική, προϋπολογισμού περίπου στα 10,5 εκατομμύρια, με εκτελεστέο έργο περίπου στα 10 εκατομμύρια» δήλωσε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι το Παναρκαδικό Νοσοκομείο γίνεται πλέον ένα νοσοκομείο γενικό και αποτελεί πυλώνα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, όπως είναι τα νοσοκομεία της Καλαμάτας, του Άργους και της Κορίνθου. Απομένει μόνο η ψυχιατρική κλινική στο νοσοκομείο της Σπάρτης, στο οποίο η Περιφέρεια κάνει τεράστιες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια.
Σε πολιτικό επίπεδο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επανέλαβε την πάγια θέση ότι το Υπουργείο πλέον δεν έχει τη δυνατότητα να επιλαμβάνεται όλων των υποθέσεων της λειτουργικότητας και παραγωγικότητας των μονάδων υγείας. «Αίτημά μας είναι, για να μπορέσουμε να συμπορευθεί ο δημόσιος τομέας και ο ιδιωτικός, η εποπτεία, ο έλεγχος και η φροντίδα να περιέλθει στην αιρετή Περιφέρεια.
Αυτό σημαίνει ότι θα επενδύουμε συνεχώς πάνω στις παραγόμενες υπηρεσίες υγείας, και από την άλλη πλευρά θα έχουμε σημαντικότερες οικονομίες κλίμακος και μεγαλύτερη ευελιξία σε όλους τους τομείς. Γιατί οι υποδομές από μόνες τους δεν είναι ικανές να αποτελέσουν το σημαντικότερο παραγωγό στις υπηρεσίες υγείας. Χωρίς ανθρώπινους πόρους, χωρίς τη συνεχιζόμενη ροή στην ποιότητα και στην ηλικία των ανθρώπινων πόρων, τα πράγματα θα γίνουν πάρα πολύ δύσκολα και το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει αυτό να το δει με μεγάλη προσοχή».
Το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη θα πρέπει να έχει την εποπτεία της γενικότερης λειτουργίας και του πολιτικού χάρτη των οδηγιών που πρέπει να δίνει, σύμφωνα άλλωστε με την αρμοδιότητά του.
«Απ’ την άλλη πλευρά θέλω επίσης να επισημάνω ότι σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τον τόπο η παροχή υπηρεσιών υγείας αποτελεί το σημαντικότερο προσδοκούμενο αγαθό από τον πολίτη. Χωρίς ποιότητα υπηρεσιών υγείας η χώρα θα κατακερματίζεται κοινωνικά, θα δημιουργεί τεράστια ζητήματα, θα επιβαρύνει και θα επιταχύνει την ανασφάλεια των πολιτών απέναντι στην πολιτεία, στους θεσμούς και στη λειτουργία της κοινωνίας» επεσήμανε ακόμα ο κ. Τατούλης.
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο σχέδιο της περιφερειακής αρχής για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των υποδομών σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ζητώντας επειγόντως το Υπουργείο Υγείας να καταρτίσει το δικό του στρατηγικό χάρτη για τη διαβάθμιση των νοσηλευτικών μονάδων στην Πελοπόννησο.
Ο κ. Τατούλης, αφού κάλεσε τις Παναρκαδικές Ομοσπονδίες Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας και Ελλάδας, να ενσκήψουν ακόμα περισσότερο στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες εκ μέρους όλων των Πελοποννησίων και ειδικά των Αρκάδων για αυτή την προσφορά και ανακοίνωσε ότι λίγες μέρες πριν η Περιφέρεια Πελοποννήσου εκχώρησε στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο 100.000 ευρώ για να βελτιωθεί κατά πολύ το θέμα του τεχνολογικού εξοπλισμού της οφθαλμολογικής κλινικής.