Να καθίσει στο εδώλιο κατηγορούμενος για ενεργητική δωροδοκία ο πρωην ισχυρός άνδρας της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος για την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4I ζητεί ο εισαγγελέας Εφετών Στέλιος Κωσταρέλλος.
Η προμήθεια του συστήματος είχε γίνει εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ήταν ένα έργο που είχε ανατεθεί στην κοινοπραξία SAICTEAM, με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens.
Αρχικά, ο εισαγγελικός λειτουργός είχε προτείνει την απαλλαγή του κ. Χριστοφοράκου από τα αδικήματα της απάτης και της δωροδοκίας, καθώς είχε κρίνει ότι ο κατηγορούμενος δεν δωροδόκησε κρατικούς υπαλλήλους, αλλά ότι -πάντα σύμφωνα με τον εισαγγελέα- τα εκατομμύρια που δόθηκαν για να κλείνει όλες τις μεγάλες δουλειές στη χώρα μας η γερμανική εταιρεία ήταν δωρεά προς τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Κωσταρέλλος μετέβαλε την αρχική πρότασή του μετά την παρέμβαση του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο είχε διαφωνήσει ευθέως με την άποψή του.
Στη νέα πρότασή του ο εισαγγελέας εκτιμά ότι προκύπτουν ενδείξεις ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος μαζί με τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, Ράιχαντ Σίκατζεκ και Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I.
Παράλληλα ο εισαγγελέας ζητεί να μη δικαστεί ο Χριστοφοράκος αλλά και το πρώην στέλεχος της εταιρείας Διονύσης Δενδρινός για απάτη, εγκληματική οργάνωση και ηθική αυτουργία σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου.
Γι’ αυτό ζητεί να καταργηθούν τα δυο εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος του Χριστοφοράκου το 2009 για το αδίκημα της απάτης και να διατηρηθεί η ισχύς νέου εντάλματος σύλληψης για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, Ράιχαντ Σίκατζεκ και Μίκαελ Κουτσενρόιτερ.
Ο εισαγγελέας Εφετών στην πρότασή του ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη συνολικά 18 άτομα για επιμέρους αδικήματα.