Την έντονη αντίδραση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών προκάλεσε η αιφνιδιαστική ανακοίνωση «τελεσιγραφικού τύπου», όπως αναφέρουν, για συμψηφισμό οφειλών των παρόχων εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών.
Τονίζουν ότι η προθεσμία των τριών ημερών είναι «ασφυκτική» και με επιστολές τους στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ζητούν παράταση, «καθόσον είναι πρακτικώς αδύνατον στα στενά αυτά περιθώρια να γίνει έλεγχος των στοιχείων».
Ο ΠΙΣ ζητά επανεξέταση των δεδομένων, τόκο υπερημερίας για το 10% των τεσσάρων ετών το οποίο παρακρατήθηκε και μετά να ακολουθήσει ο συμψηφισμός με το clawback 2013-2015, να αφαιρεθούν από το clawback του 2015, οι οφειλές των τριών μηνών που παρακρατήθηκαν προς τους παρόχους από τον ΕΟΠΥΥ εντός του 2016, η καταβολή των οφειλομένων ποσών, να πραγματοποιηθεί σε 120 δόσεις.
Ο ΙΣΑ χαρακτηρίζει την πρόταση «αιφνιδιαστική, εκβιαστική και αόριστη» για τους ακόλουθους λόγους:
«Η προθεσμία των τριών ημερών είναι ασφυκτική, ειδικά για τα μικρά εργαστήρια και πολυϊατρεία που δεν διατηρούν διπλογραφικά βιβλία. Καθιστά οποιαδήποτε προσπάθεια ελέγχου της ορθότητας των στοιχείων που αναρτήθηκαν πρακτικά αδύνατη.
Δεν προκύπτει πότε και με ποιο ακριβώς τρόπο θα κληθούν να καταβάλουν το υπερβάλλον οι πάροχοι εκείνοι οι οποίοι, μετά τον υπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, έχουν οφειλή.
Αιτούμαστε, σε κάθε περίπτωση, οι δόσεις να είναι τουλάχιστον 120, τηρώντας ίσο μέτρο με εκείνο που ισχύει και για τους λοιπούς οφειλέτες του δημοσίου.
Δεν προκύπτει ποιες θα είναι οι συνέπειες απόρριψης της προτάσεως συμβιβασμού για τον πάροχο».
Ο ΙΣΑ ζητά την αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το 2010 και μετά να ξεκινήσει η καταβολή των 120 δόσεων.