Η οικονομική κρίση της Ελλάδας έφερε την κατάργηση γενικών προξενείων της χώρας μας στο εξωτερικό.
Το πράσινο φως άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατάργηση επτά γενικών προξενείων της χώρας μας στο εξωτερικό και δύο προξενείων, όπως και την κατάργηση της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδος στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση, στις Βρυξέλλες.
Όμως, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ενέκρινε την κατάργηση δύο προξενείων, κατ’ εξαίρεση, λόγω της οικονομικής κατάστασης που έχει περιέλθει η Ελλάδα και με ανοικτό το ενδεχόμενο να πωληθούν κτίρια του ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό.
Αναλυτικότερα, με τρία σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων καταργούνται τα γενικά προξενεία Βρυξελλών, Λονδίνου, Παρισίων, Ανοβέρου, Κολωνίας, Λειψίας και Νάπολης. Επίσης, καταργούνται τα προξενεία Νις και Ντέρμπαν.
Παράλληλα, δημιουργούνται προξενικά γραφεία σε τρεις πρεσβείες μας. Συγκεκριμένα, δημιουργούνται:
α) προξενικό γραφείο στην πρεσβεία των Βρυξελλών με περιφέρεια αρμοδιότητας όλη της επικράτεια του Βελγίου,
β) προξενικό γραφείο στην πρεσβεία Λονδίνου με περιφέρεια αρμοδιότητας όλη την επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου,
γ) προξενικό γραφείο στην πρεσβεία Παρισίων με περιφέρεια αρμοδιότητας όλη την επικράτεια της Γαλλίας με εξαίρεση τις περιοχές που υπάγονται στην περιφέρεια αρμοδιότητας του γενικού προξενείου Μασσαλίας.
Σύμφωνα με τα επίμαχα Προεδρικά Διατάγματα, γίνεται επίσης μεταφορά του προσωπικού μερικών εκ των καταργούμενων γενικών προξενείων. Ειδικότερα, μεταφέρονται:
1) δύο θέσεις πτυχιούχων διοικητικών από το γενικό προξενείο Ανοβέρου στο γενικό προξενείο του Αμβούργου,
2) τρεις θέσεις πτυχιούχων διοικητικών και μία κλητήρα από το γενικό προξενείο Κολωνίας στο γενικό προξενείο του Ντίσελντορφ,
3) μία θέση πτυχιούχου διοικητικού από το γενικό προξενείο Λειψίας στο γενικό προξενείο του Αγίου Παύλου,
4) μία θέση ιδιαίτερου γραμματέα από το γενικό προξενείο Νάπολης στην πρεσβεία της Ρώμης,
5) μία θέση πτυχιούχου διοικητικού και μία φύλακα θυρωρού από το προξενείο Ντέρμπαν στο γενικό προξενείο του Γιοχάνεσμπουργκ.