Εκτενές ρεπορτάζ υπό τον τίτλο”Σοκ και φρίκη στο κέντρο της Αθήνας”, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα 24 ΩΡΕΣ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες ύστερα από την πρόσφατη δολοφονία του Έλληνα πολίτη Μανώλη Καντάρη.
“Όλη αυτή η φρίκη άρχισε όταν δύο παράνομοι Πακιστανοί σκότωσαν Έλληνα για μια βιντεοκάμερα. Πράγματι, αυτό είναι μεγάλη τραγωδία για την οικογένεια του Μανώλη Καντάρη. Εμείς, όμως, τι φταίμε; Εμείς δεν είμαστε παράνομοι αλλά δουλεύουμε νόμιμα σ’ αυτή τη χώρα”. Με αυτόν τον τρόπο η Βουλγάρα μετανάστρια Μαρία Αντώνοβα αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξένοι στο κέντρο της Αθήνας όπου “στις ενέδρες των ακροδεξιών ξενοφόβων έχουν πέσει μέχρι στιγμής 15 μετανάστες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε άγριο ξυλοδαρμό”, όπως αναφέρεται.
“Με κράνη και την ελληνική σημαία στα χέρια, εκείνοι επιτίθενται και χτυπάνε αλύπητα τον καθένα, που δεν μοιάζει με Έλληνα. Παραμονεύουν τους ξένους στους δρόμους με σιδερόβεργες και ρόπαλα, μερικοί έχουν και μαχαίρια και χτυπάνε μ’ αυτά”. Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει η κατάσταση η βουλγαρική εφημερίδα, η οποία αφιέρωσε την Τετάρτη, 8 Ιουνίου, αποκλειστικό ρεπορτάζ για τον ξυλοδαρμό του Βούλγαρου μετανάστη Πέτο Αθανάσοφ, φωτογραφία του παραμορφωμένου από τα χτυπήματα πρόσωπου, του οποίου οι “24 Ώρες” δημοσιεύουν και στο σημερινό ρεπορτάζ, ύστερα από το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας για το επεισόδιο.
Ο ίδιος ο κ. Αθανάσοφ είναι βέβαιος, ότι οι δράστες της επίθεσης εναντίον του είναι νεοναζιστές, σύμφωνα με το δημοσίευμα. “Είχα μαζί μου χρήματα και κινητό τηλέφωνο, αλλά δεν μου πήραν τίποτε. Μόνο άκουγα κραυγές “Φύγε από ‘δώ, φύγε από την Ελλάδα!”, αναφέρει το θύμα.
“Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας ζει σε τρόμο μετά τη δολοφονία του Καντάρη και τις επιθέσεις εναντίον των ξένων που ακολούθησαν”, σχολιάζει η ημερήσια της Σόφιας. Η δολοφονία του Έλληνα πολίτη “έγινε η σταγόνα, που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής”, όπως γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη κατοίκους του κέντρου της Αθήνας.
“Σύμφωνα με την αντιπολίτευση (σ.σ.: στην Ελλάδα), η ακροδεξιά παράταξη “Χρυσή Αυγή” έσπευσε να “καλύψει το κενό που είχε αφήσει το Δημόσιο”, παίρνοντας τις εξελίξεις στα χέρια της. Σαν συνέπεια, μόνο σε τρεις εβδομάδες στα νοσοκομεία γίνονται δεκτοί δεκάδες μετανάστες που έπεσαν θύματα επιθέσεων και ξυλοδαρμού, ενώ διεξάγεται ανάκριση και για τις περιστάσεις της δολοφονίας 21χρονου μετανάστη από τη Μπανγκλαντές”, γράφει η εφημερίδα.
“Σκίνχεντς έσπασαν στο ξύλο Βούλγαρο στην Αθήνα”, είναι ο τίτλος, υπό τον οποίο ενημερώνει για το επεισόδιο με τον Π. Αθανάσοφ η σημερινή “Τελεγκράφ”. “Το μίσος προς τους ξένους και η ξενοφοβία είναι κύρια αιτία για την απόπειρα”, σχολιάζει η εφημερίδα, επικαλούμενη την κοινότητα των Βούλγαρων μεταναστών στην Αθήνα.
“Το πρόβλημα όλων τώρα είναι πως να βρουν δουλειά. Κι αν γίνουν πραγματικότητα οι απειλές να κλείσουν 150 000 θέσεις εργασίας, πολύς κόσμος θα κατακλύσει την αγορά εργασίας και οι Έλληνες θα έχουν ανταγωνιστές στο πρόσωπο των ξένων εργατών”, εξήγησε συμπατριώτης μας τις διαθέσεις στην Αθήνα”, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ.
Σε άλλη στήλη η “Τελεγκράφ” δημοσιεύει κεντρικό σχόλιο με τίτλο “Ελληνικά μαθήματα ξενοφοβίας”. Αφού αναλύει τις κύριες αιτίες για το μεταναστευτικό κύμα στην Ελλάδα (“η μιζέρια στις πατρίδες των μεταναστών, συνήθως, σαν συνέπεια πολέμων, τα “εύκολα” τουρκικά σύνορα και η γεωγραφική θέση της Ελλάδας”, όπως αναφέρεται) και επισημαίνει τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης σαν συνέπεια της οικονομικής κρίσης, η εφημερίδα συμπεραίνει, ότι “η ακροδεξιά “Χρυσή Αυγή” που κάποτε ασχολιόταν μόνο με το “Μακεδονικό”, σήμερα μοιράζει “δικαιοσύνης του δρόμου” υπό τα αμήχανα, μερικές φορές, και υπό τα επιδοκιμαστικά βλέμματα των συμπατριωτών της”.
“Οι περισσότεροι Έλληνες, ωστόσο, συμμερίζονται την άποψη, ότι το κύμα ξενοφοβίας παίζει τον ρόλο “δικλείδας ασφαλείας”, την οποία εκμεταλλεύονται οι πολιτικοί στην προσπάθεια τους να αποστρέψουν την κοινωνική δυσφορία λόγω της αποβιώσας οικονομίας και των μαζικών απολύσεων(κυρίως στα μη-δημοφιλή επαγγέλματα, αλλά και στο “χρυσό” δημόσιο τομέα) προς τις ανυπεράσπιστες ξένες κοινότητες στη χώρα.
Θα το καταλάβουν, άραγε, αυτό οι απλοί Έλληνες που διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες ενάντια στους πολιτικούς στις πλατείες της χώρας; Σίγουρα ναι, επειδή όλοι οι γνωστοί μου εμφανίζονται κατηγορηματικοί, όταν λένε “οι παππούδες μας ήταν πρόσφυγες, οι πατεράδες μας υπήρξαν μετανάστες, πως είναι δυνατόν εμείς να είμαστε ξενόφοβοι;” καταλήγει ο αρθρογράφος Μεθόδι Γκεράσιμοφ (που έχει ζήσει χρόνια στην Ελλάδα σαν φοιτητής).