«Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα κοινό στοίχημα για τους πολίτες, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει για ίδιον όφελος, πολιτικό ή άλλο», τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο χαιρετισμό της σε ημερίδα του δήμου Χαλανδρίου και του Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ).
Στην Περιφέρεια Αττικής, υπογράμμισε η κ. Δούρου, «εδώ και τρία χρόνια, εργαζόμαστε για έναν περιφερειακό σχεδιασμό που στη βάση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης των Δήμων, αποτυπώνει τη νέα πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων και αποτελεί το κορυφαίο διακύβευμα για τις τοπικές κοινωνίες και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».
Σημειώνεται ότι η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας των Ευρωπαίων εταίρων του ερευνητικού προγράμματος Waste4Think το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016 με διάρκεια 42 μηνών. Στόχο έχει την προώθηση πρακτικών κυκλικής οικονομίας σε υφιστάμενα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων, υλοποιώντας και ολοκληρώνοντας 20 καινοτόμες περιβαλλοντικές λύσεις.
Η περιφερειάρχης, η οποία συνοδευόταν από τον αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργο Καραμέρο, συνεχάρη το δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα αποτελεί διεθνή πρωτοβουλία η οποία σχετίζεται με την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την ενεργοποίηση των πολιτών, στο πλαίσιο ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης. «Ακριβώς του μοντέλου ανάπτυξης, με νέες, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας που χρειάζεται η πατρίδα μας για τη μετά τα μνημόνια εποχή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η περιφερειάρχης επίσης χαρακτήρισε την ημερίδα «σπουδαία πρωτοβουλία» καθώς εκφράζει επακριβώς τη φιλοσοφία και τους στόχους του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού σχετικά με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, των αρχών της αποκέντρωσης και της εγγύτητας. «Πάνω από όλα [εκφράζει] την εμπέδωση της αίσθησης ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες και το περιβάλλον για μια διαχείριση απορριμμάτων που δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά ανάγκη και προϋπόθεση ανάπτυξης της πατρίδας». Σήμερα παρατήρησε «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Και για το λόγο αυτό: Οφείλουμε να δώσουμε αυτή τη μάχη για καλύτερες πόλεις, για καλύτερο περιβάλλον, για νέου τύπου ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε καλά παραδείγματα.
Όπως αυτό του Χαλανδρίου, των Βριλησσίων ή της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, δηλ. δήμων που αναλαμβάνουν την ευθύνη – ενημερώνουν, ευαισθητοποιούν, ενεργοποιούν τους δημότες τους.
Τόνισε ότι «σε αυτή τη μάχη δεν χωρούν ριψάσπιδες». Για όσους επιλέγουν λύσεις του τύπου «μακριά από την αυλή μου κι όπου θέλει ας είναι» σημείωσε η κ. Δούρου στην ουσία, διαιωνίζουν το σημερινό, αποτυχημένο και επικίνδυνο, μοντέλο της Φυλής.
Όσον αφορά τις απαντήσεις του τύπου «έξω τα σκουπίδια από τον δήμο μας και όπου θέλει ας είναι», που ακούγονται σήμερα στην Κέρκυρα, στο Γραμματικό ή στον Μαραθώνα», η περιφερειάρχης τις χαρακτήρισε «πολιτικά απαράδεκτες, καθώς αγνοούν τον Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό, αλλά είναι και οικολογικά και οικονομικά επικίνδυνες».
Ολοκληρώνοντας δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι επειδή ορισμένοι τοπικοί άρχοντες μπορεί να θεωρήσουν ότι «μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο και να μπουν στον πειρασμό είτε να αδρανήσουν είτε να προκρίνουν τις αναπλάσεις πλατειών», η διαχείριση των απορριμμάτων δεν προσφέρεται για προεκλογική χρήση ωστόσο αποτελεί μονόδρομο και προτεραιότητα.