Στα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της ελληνικής παρουσίας στη Σερβία, παρά την αποχώρηση των συστημικών ελληνικών τραπεζών, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνο-Σερβικού Επιμελητηρίου, Συμεών Τσομώκος, στην ομιλία του στο 1ο Ελληνο-Σερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, στη Θεσσαλονίκη.
“Οι Έλληνες επιχειρηματίες θα πρέπει να αξιοποιήσουν την εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ της Σερβίας κατά 140%, στα επόμενα χρόνια” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσομώκος και σημείωσε πως οι Έλληνες επιχειρηματίες θα πρέπει να δουλέψουν “πιο σκληρά” για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Σερβίας. “Πλέον”, σημείωσε, “είναι θέμα των Ελλήνων επιχειρηματιών το πόσο σημαντικά ή μη θα αναπτυχθούν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών”.
Αφού επισήμανε ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται στα επίπεδα των 448 εκατ. ευρώ, ο κ. Τσομώκος υπογράμμισε ότι στόχος είναι να διαμορφωθεί στο 1 δισ. ευρώ στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ κατά την εισήγησή του στο φόρουμ υπογράμμισε τη σημασία ανάπτυξης συνεργασιών μέσω joint ventures (κοινοπρακτικών σχημάτων) στη μεταποίηση, τον τουρισμό, το real estate (αξιοποίηση ακινήτων) και τον αγροδιατροφικό τομέα.
Αναφορικά με τον τουρισμό, τόνισε ότι κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερες από 1 εκατ. αφίξεις Σέρβων τουριστών στην Ελλάδα, ενώ αντίστροφα ανέρχονται σε 120.000 οι Έλληνες που επισκέπτονται το Βελιγράδι “νούμερο που πρέπει να ενισχυθεί”.
Στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και στους κλάδους που παρουσιάζουν τις πιο ευνοϊκές προοπτικές για την ελληνο-σερβική συνεργασία, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Enterprise Greece, Νίκος Στάμου, τονίζοντας ότι ο τομέας της ενέργειας αποτελεί σημαντικό πεδίο συνεργασιών.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Στάμου, οι τομείς της αγροτοδιατροφής, της πληροφορικής και των επικοινωνιών είναι γόνιμα πεδία για συνεργασίες, όπως και ο τουρισμός, κλάδος που το 2017, όπως είπε, συνεισέφερε σε ποσοστό άνω του 18% στο ελληνικό ΑΕΠ.