Οι μειωμένες προσφυγικές ροές που καταγράφονται στον Έβρο, το πρώτο 10ημερο Μαΐου, δεν εφησυχάζουν το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την κυβέρνηση γενικότερα, αφού το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται αυξημένες ροές εισόδου στην χώρα μας Τούρκων πολιτών από τον Έβρο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του skai.gr, οι αρμόδιες Υπηρεσίες παρακολουθούν την νέα αυτή εξέλιξη, ενώ ταυτοχρόνως επεξεργάζονται λύσεις για την ουσιαστική αντιμετώπιση των γενικότερων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τις αυξημένες ροές Απριλίου, στη Βόρεια Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δίδουν στην περιοχή Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα, με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να επεξεργάζεται λύσεις, ώστε σε δύο μήνες να αποσυμφορηθούν οι χώροι φιλοξενίας σε Διαβατά και Λαγκαδίκια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr, το τελευταίο διάστημα (και για την ακρίβεια μετά την προκήρυξη εκλογών στη γείτονα) έχουμε είσοδο στην Ελλάδα από τον Έβρο, τριάντα περίπου Τούρκων πολιτών ημερησίως, έναντι μηδενικού αριθμού, καθ’ όλη την προηγούμενη περίοδο.
Σε συνολικούς αριθμούς, ωστόσο, οι προσφυγικές ροές από τον Έβρο, παρά τα προβλήματα που σημειώνονται στην συμπρωτεύουσα, δείχνουν μάλλον μειούμενες.
Στις 24/4, για παράδειγμα, μπήκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων, υπηρεσιών, στην Ελλάδα, 340 πρόσφυγες (ο αριθμός αποτελεί κατά καποιο τρόπο και τον μέσο όρο των ροών Απριλίου, από τον Έβρο) με 1.300 άτομα να βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής κράτησης, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχου.
Οι αντίστοιχοι αριθμοί χθες ήταν, 80 είσοδοι, με τις μισές να αφορούν πάλι σε Τούρκους πολίτες, ενώ σε καθεστώς προσωρινής κράτησης (έως ότου δηλαδή ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχου) ήταν 120 άτομα.
Η πλειονότητα των προσφύγων/μεταναστών που μπαίνουν στη χώρα μας από τον Έβρο, σύμφωνα με τους αρμοδίους, φαίνεται να προέρχεται από το Αφρίν ή είναι Κούρδοι τους οποίους ουσιαστικώς στέλνει η γείτονα, προκειμένου να απαλλαγεί κατά το μεγαλύτερο δυνατόν μέρος από τους εκεί διαμένοντες πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής. Και όπως εκτιμούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι παρατηρούμενες αυξημένες ροές από τον Έβρο, των δύο αυτών ομάδων πολιτών, οφείλονται στο γεγονός ότι με βάση την “ταρίφα” των διακινητών, η είσοδος από το ποτάμι του Έβρου είναι κατά πολύ φθηνότερη εκείνης, από τα νησιά.