Με το φόβο της ανεργίας να γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα μέσα τους ζουν οι οκτώ στους δέκα Θεσσαλονικείς, την ώρα που έξι στους δέκα εκτιμούν ότι σύντομα θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ, του ΟΤΕ αλλά και της ύδρευσης.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την πρώτη εξαμηνιαία έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης για το 2011 του Παρατηρητηρίου Τιμών και Ανταγωνιστικότητας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (ΕΠΙ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.012 ατόμων το διάστημα 31 Μαΐου – 7 Ιουνίου.
Η έρευνα κατέγραψε φόβο και αγωνία πως από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, καθώς το 77,5% πιστεύουν ότι οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους. Ο κίνδυνος της ανεργίας είναι εντονότερος μεταξύ των ατόμων της θεωρητικά πιο παραγωγικής ηλικίας (25-44 ετών), των αποφοίτων γυμνασίου και τεχνικής εκπαίδευσης και αυτών που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα.
Οι ερωτηθέντες απαντούν ότι τα προβλήματα της ανεργίας (97%), της ακρίβειας (91,3%) και της μείωσης των μισθών (90,7%) είναι μείζονος σημασίας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, που βλέπουν τα χρήματα στο πορτοφόλι τους να λιγοστεύουν και τους λογαριασμούς να χτυπάνε ταβάνι.
Μαύρο φουλ στο Μεσοπρόθεσμο και στο μνημόνιο
Στο μεταξύ, “μαύρο” στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ρίχνει το 63% των ερωτηθέντων, ενώ το 65% απαντά πως το μνημόνιο δεν έχει συνδράμει καθόλου στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Όσον αφορά τη γνώμη των ερωτηθέντων σχετικά με το ποιοι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες επιδείνωσης του δημόσιου χρέους, το 95,1% απαντά η αδιαφάνεια, το 88,8% η αναποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων, το 89,8% οι υπερτιμολογήσεις των προμηθειών του δημοσίου και το 81,9% η φοροδιαφυγή και η αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.