Όλα τα μάτια της Ευρώπης είναι στραμμένα στο ελληνικό κοινοβούλιο αυτές τις ημέρες λόγω της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου.
Μάλιστα σε πρωτοσέλιδο της η FT Deutschland αναφέρει «Η ΕΕ ετοιμάζεται για ενδεχόμενη χρεοκοπία των Ελλήνων»
και υπότιτλο «Οι Ευρωπαίοι επεξεργάζονται σχέδιο εκτάκτου ανάγκης – Αγωνία για την ψήφο της Βουλής των Ελλήνων – Κίνδυνος “μπλοκαρίσματος”».
Η ΕΕ επεξεργάζεται σχέδια εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση απόρριψης του πακέτου λιτότητας από την ελληνική Βουλή. «Προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε στην εφημεριδα Bild am Sonntag.
Οι δηλώσεις Σόιμπλε αποδεικνύουν ότι ο φόβος για αποτυχία της ελληνικής διάσωσης είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι παραδέχονταν μέχρι τώρα.
Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, όπως και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δήλωσε ταυτόχρονα ότι δεν περιμένει άρνηση του ελληνικού κοινοβουλίου.
Ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup και της ΕΚΤ όμως λαμβάνουν υπόψη τους και το σενάριο να μην μπορέσει αυτή τη φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου να περάσει το πρόγραμμα λιτότητας.
Από τους 155 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δύο δήλωσαν ήδη ότι δεν μπορούν να συναινέσουν στους νόμους που προγραμματίζονται.
Αντιδράσεις
Ιδιαίτερες αντιδράσεις προκαλεί η ιδιωτικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων, που εξασφαλίζουν εισόδημα σε πολλούς δημοσίους υπαλλήλους.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος προειδοποίησε τους κομματικούς φίλους του να μη διακινδυνεύσουν μια χρεοκοπία της χώρας. «Τότε θα έρεπε ο στρατός να προφυλάξει τις τράπεζες με τα τανκς. Σε ολόκληρη τη χώρα θα σημειώνονταν εξεγέρσεις», δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα El Mundo.
Αν το πρόγραμμα λιτότητας δεν ψηφιστεί, η ΕΕ – σύμφωνα με πληροφορίες των FTD – θα προσπαθήσει κατ’ αρχάς να κερδίσει χρόνο, ώστε να παρακινήσει την ελληνική αξιωματική αντιπολίτευση να συναινέσει στο πρόγραμμα.
Μια χαμένη ψηφοφορία δεν σημαίνει αυτόματα και χρεοκοπία, λένε στις Βρυξέλλες. Η ελληνική κυβέρνηση όμως θα πρέπει να συγκεντρώσει τα τελευταία δισεκατομμύριά της, για να αποπληρώσει τα λήγοντα τον Ιούλιο ομόλογά της.
Έρχεται χρεοκοπία
Αν η χρεοκοπία δεν μπορέσει να αποφευχθεί, τα κράτη της ΕΕ και η ΕΚΤ θα επικεντρωθούν στην αποφυγή της επέκτασης του φαινομένου στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Επειδή η Πορτογαλία και η Ιρλανδία λαμβάνουν αυτή τη στιγμή δανειακή βοήθεια και δεν είναι στην αγορά ομολόγων, το ενδιαφέρον θα επικεντρωνόταν – σύμφωνα με δηλώσεις του ιρλανδού υπουργού οικονομικών Μάικλ Νούναν – στην Ισπανία
.
Ασαφής παραμένει ακόμα η χρηματοδότηση του νέου προγράμματος βοήθειας, ύψους 120 δις. ευρώ, που θα ισχύσει μέχρι το 2014.
Τα κράτη της Ευρωζώνης διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή με τράπεζες και ασφάλειες για τη συμμετοχή τους στο πακέτο. Σύμφωνα με πληροφορίες των FTD επίσης, η Φινλανδία απειλεί να μη συμμετάσχει. Για να δώσει δανειακή βοήθεια, η χώρα απαιτεί ασφάλεια με εγγυήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Οι Φιλανδοί θέλουν να εισρεύσουν στο νέο ελληνικό ταμείο δημόσιας περιουσίας 140 δις. ευρώ, και όχι μόνο 50 δις., όπως προγραμματίζεται μέχρι τώρα.