«Γερασμένοι» οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα, καθώς περίπου οι μισοί ξεπερνούν σε ηλικία τα 56 χρόνια, ενώ στον χώρο της παιδείας μόλις το 1% των εκπαιδευτικών είναι μικρότεροι των 30 ετών.
«Έχουμε το πιο γερασμένο ανθρώπινο δυναμικό στο Δημόσιο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μισοί περίπου εργαζόμενοι αγγίζουν τα 56 έτη και αν δεν αλλάξει κάτι μέσα σε δύο χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας θα κυμαίνεται στα 58 χρόνια» ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Παϊδάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενόψει του συλλαλητηρίου στην 83η ΔΕΘ.
Ωστόσο, παρά την ηλικία, οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Ελλάδα υπερτερούν σε ποιότητα, έναντι συναδέλφων τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς -όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ- έχουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης, είναι καταρτισμένοι και διαθέτουν δεξιότητες.
Η ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα της ΑΔΕΔΥ, τόνισε ο κ. Παϊδάς, επισημαίνοντας ότι την τελευταία επταετία, εξαιτίας της κρίσης, αποχώρησαν από το Δημόσιο 126.000 εργαζόμενοι χωρίς να αντικατασταθούν. «Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις, κυρίως στους νευραλγικούς χώρους της υγείας και της παιδείας, όπου το προσωπικό υπολείπεται κατά 30 και 40%» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, προσθέτοντας ότι το μοντέλο μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση από το Δημόσιο δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα αφού ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα είναι, ήδη, πολύ μικρότερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.
Εκτός από το ανθρώπινο δυναμικό, βασικά αιτήματα της ΑΔΕΔΥ είναι το μισθολογικό, καθώς -σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσαν- την οκταετία της κρίσης οι εργαζόμενοι απώλεσαν το 30 με 40% του εισοδήματός τους, η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και οι πλειστηριασμοί.
Επίσης, για το συνταξιοδοτικό, τα μέλη του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ υποστήριξαν ότι με τον νόμο 4387/16 δημιουργούνται συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων και εξέφρασαν την άποψη ότι το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών θα κριθεί από το αν θα περικοπούν ή όχι οι συντάξεις.
Για τις αξιολογήσεις τόνισαν ότι η ΑΔΕΔΥ δεν είναι αντίθετη, με την προϋπόθεση ότι τα αρμόδια για την αξιολόγηση στελέχη να επιλέγονται αξιοκρατικά, ενώ επανέλαβαν το αίτημά τους για απόσυρση της τροπολογίας που –όπως είπαν– τους απαγορεύει τη συμμετοχή σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Σημείο αιχμής παραμένει, επίσης, το ζήτημα των ελαστικών μορφών εργασίας, για το οποίο ο κ. Παϊδάς χαρακτήρισε «ομήρους» περίπου 80.000 συμβασιούχους «που παρέχουν μόνιμη εργασία εδώ και μία εικοσαετία».
«Έχουμε μία κρυφή ελπίδα να δούμε την κανονικότητα που μας υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός από την 20ή Αυγούστου και μετά» σημείωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, αναφερόμενος στις εξελίξεις στα εργασιακά.
«Από τους 950.000 δημοσίους υπαλλήλους πριν από την κρίση απέμειναν 550.000 περίπου και τα κενά είναι τεράστια, δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των πολιτών, ενώ τα δημόσια και τα κοινωνικά αγαθά δεν τα έχουν ανάγκη οι πλούσιοι» επισήμανε ο γγ της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσιουμέλης, υπογραμμίζοντας ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε ακατάσχετη παροχολογία.