Ο δρόμος για την αποφυγή πακέτων βοήθειας προς την Ελλάδα, είναι να σταματήσουμε τις πιέσεις και να την αφήσουμε να αναπτύξει την δική της δυναμική, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της εφημερίδας Financial Times Deutschland, με τίτλο «Στρατηγικός άξονας».
Τα ανοιχτά ερωτήματα του γαλλικού μοντέλου
Μεταξύ άλλων, στο άρθρο αναφέρεται ότι το γαλλικό μοντέλο που ακολουθεί την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών αφήνει πολλά ανοιχτά ερωτήματα, «Το γαλλικό μοντέλο για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην ελληνική βοήθεια αφήνει μεν ορισμένα ανοιχτά ερωτήματα.
Ωστόσο αυτές τις μέρες, παρ’ όλες τις ελλείψεις, έχει τις δυνατότητες να συμβάλει σε μια νέα τροπή του ευρωπαϊκού δράματος χρέους, και μάλιστα σε μια περίοδο, όπου εντείνεται η αναγνώριση του ότι τα μέχρι τώρα πισωγυρίσματα όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης απλώς παρέτειναν την κρίση, όπου ενισχύονται οι εκκλήσεις για ένα εντελώς νέο σχέδιο ανοικοδόμησης της Ελλάδας και κερδίζει έδαφος η ψύχραιμη άποψη ότι τέτοιες ιδέες δεν θα προέλθουν από την αρχηγό της γερμανικής κυβέρνησης.
Όσον αφορά τη συμμετοχή των τραπεζών, ήταν οι Γάλλοι πολιτικοί και οι γαλλικές τράπεζες εκείνες, που παρουσίασαν ένα σχέδιο, που τουλάχιστον δίνει την εντύπωση του εφαρμοστέου, αντίθετα με άλλες γερμανικές προτάσεις.
Κι αυτό είναι πολύ οδυνηρό για την καγκελάριο Α. Μέρκελ, που στην πραγματικότητα, με την πολιτική της, ήθελε να δώσει τις βασικές κατευθύνσεις για όλη την Ευρώπη, αλλά αντ’ αυτού έστειλε κατά το πλείστον μηνύματα που προκάλεσαν σύγχυση…»
Στην συνέχεια στο ίδιο άρθρο, αναφέρεται ότι η Ελλάδα μπορεί να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις της και στην ανάπτυξη της.
«Το γαλλικό μοντέλο στέλνει στις χρηματαγορές ένα σημαντικό μήνυμα – όσο κι αν εμπλακούν οι τράπεζες σε μια πιθανή αδυναμία πληρωμών των ελληνικών κρατικών ομολόγων: Η Ελλάδα απαλλάσσεται για μεγάλο χρονικό διάστημα από την αποπληρωμή των ομολόγων της – και μπορεί με ηρεμία να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις της. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημάνει μια νέα αρχή.
Οι συνεχώς νέοι όροι και τα επιτόκια τιμωρίας για την Ελλάδα απλώς παρέτειναν μέχρι τώρα την κρίση.
Το αντίθετο θα ήταν σημαντικότερο, και για μας: χαμηλά επιτόκια και ένα νέο είδος Σχεδίου Μάρσαλ, με το οποίο η ελληνική οικονομία θα μπορέσει και πάλι να αναπτύξει εκείνη τη δυναμική, η οποία είναι απαραίτητη για μια πραγματική μείωση του χρέους. Και η οποία θα ήταν και στην Ελλάδα προϋπόθεση για τη διατήρηση της αποδοχής ολοένα νέων περικοπών. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω πιέσεις.
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης. Αυτός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να γλιτώσουμε κι από άλλα προγράμματα βοήθειας».
Νέα αρχή για την Ελλάδα
Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει επίσης σήμερα τρισέλιδο αφιέρωμα στην ελληνική κρίση με τίτλο «Μια περίπτωση για την Αθηνά» και υπέρτιτλο «Νέα αρχή για την Ελλάδα.
Παρ’ όλη τη δανειακή βοήθεια και τα πακέτα λιτότητας, η κρίση χρέους κορυφώνεται. Αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, η χρεωμένη χώρα και η Ευρωζώνη απειλούνται να συρθούν στο χάος. Αναγκαίο είναι ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης. Η FTD περιγράφει πώς είναι εφικτή η αλλαγή σε οκτώ βήματα».