Σε δύο φάσεις θα γίνει η επίλυση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό χώρο, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.
«Μέσα στον Οκτώβριο και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε εξασφαλίσει αρκετή ρευστότητα στους αγρότες και κτηνοτρόφους καταβάλλοντας μέχρι τις 26 Οκτωβρίου τις προκαταβολές από τις επιδοτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μέσα στον Δεκέμβριο το υπόλοιπο ποσό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αραχωβίτης και συνεχίζει: «Επίσης θα έχουμε ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του έτους την ανασκόπηση όλων των παλαιών ετών, ώστε να εξοφλήσουμε τις εκκρεμότητες προς τους δικαιούχους ενισχύσεων, τόσο από τις άμεσες επιδοτήσεις όσο και από τα προγράμματα».
Υπογραμμίζει πως από την 1η Ιανουαρίου θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, που έχουν εισόδημα πάνω από το ελάχιστο, κατά 33% μειώνοντας τον συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3% και επίσης σημειώνει «προχωράμε και στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ».
Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, υπογραμμίζει πως μεσοπρόθεσμα οι επενδυτές αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν μικροδάνειο μέχρι 25.000 ευρώ αλλά και άνω των 25.000 ευρώ με εγγύηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κάλεσε για ακόμη μια φορά τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη να προσκομίσει είτε στο υπουργείο είτε στον εισαγγελέα τα στοιχεία που έχει σχετικά με τις αναφορές του στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, πως ο ίδιος γνωρίζει ποιοί είναι αυτοί που εισάγουν γάλα και προχωρούν σε ελληνοποιήσεις.
Επίσης, ο αρμόδιος υπουργός στάθηκε στον ισοσκελισμό του εμπορικού ισοζυγίου στα αγροτικά προϊόντα που αναμένεται να επιτευχθεί στο τέλος του έτους, κάτι που «έχει να συμβεί πριν από την ένταξή μας στην Ευρωζώνη» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε πως το πρώτο νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί από το ΥΠΑΑΤ, υπό τη δική του ηγεσία, θα αφορά τις σταβλικές εγκαταστάσεις, καθώς όπως δηλώνει «είναι διατάξεις που αφορούν άμεσα την ανάγκη του κτηνοτροφικού κόσμου για απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης, κάτι που θα τους λύσει τα χέρια και θα μπορέσουν με μειωμένο πλέον κόστος να ασχοληθούν με την παραγωγή γάλακτος». Σειρά θα έχει το νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο «θα δίνεται προτεραιότητα στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών από υγιή αγροτικά συνεργατικά σχήματα» σημειώνει.