«Η Ορθοδοξία εκλαμβάνει τον άνθρωπο ως ιερέα της Κτίσεως» υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στη σχέση αγάπης και σεβασμού που οφείλει να έχει ο άνθρωπος προς τη φύση και το περιβάλλον, κατά την επίσκεψη του το πρωί τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης.
«Η σημερινή παρουσία μας εδώ, στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου και η κοινή μας προσευχή για το περιβάλλον, μαρτυρεί τη χριστιανική μας ευαισθησία για το μεγάλο δώρο του Θεού, τη δημιουργία, μέρος του οποίου είμαστε και ημείς» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε:
«Δόξα, λοιπόν, τω Αγίω Θεώ και για το νέο μεγάλο δώρο Του, στην καρδιά της ευλογημένης γης της Μακεδονίας, του υδροβιοτόπου τούτου, του Καλοχωρίου».
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, βουλευτές, μητροπολίτες, ιερείς.
Ο κ. Βαρθολομαίος ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στη λιμνοθάλασσα και στα είδη πτηνών που φιλοξενεί μόνιμα και εποχιακά, για να υποδείξει τον τρόπο με τον οποίο η εκκλησία τοποθετείται για τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον.
«Ο υδροβιότοπος αυτός ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από λίγες μόνο δεκαετίες είναι μια έξυπνη και χαριτωμένη θα λέγαμε, όσο και ευεργετική απάντηση του Θεού στην επίμονη υπεράντληση υπογείων υδάτων, η οποία σημειώθηκε στην περιοχή αυτή παλαιότερα» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε:
«Οι άνθρωποι συνήθως προχωρούμε εις την κάλυψη των αναγκών μας κατά τρόπο βουλιμικό και όχι οικονομικό και οικοφιλικό, χωρίς πολύ έννοια για τα υπόλοιπα πλάσματα του Θεού, ή για τις ανθρώπινες γενιές που θα έρθουν μετά από μας. Αυτό πνευματικώς κρινόμενο είναι βεβαίως, αμαρτία. Έρχεται όμως συχνά η αγάπη του Θεού και κάνει μια υπέρβαση της δικής μας αμαρτία με θαύματα, όπως αυτή η λιμνοθάλασσα, η οποία είναι ένας παράδεισος για τα άλλα πλάσματα του Θεού, όπως τα πολυάριθμα και πολυποίκιλα πτηνά μόνιμα, ή αποδημητικά, που βρίσκουν εδώ τροφή και ανάπαυση».
Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην πανίδα της περιοχής, στα φοινικόπτερα, τα φλαμίνγκο, τους καλαμοκάνηδες, τα αηδόνια, που βρίσκουν στον υδροβιότοπο, καταφύγιο, άφθονη τροφή και ασφαλή φιλοξενία «δύο βήματα, μόλις, έξω από τον συμπαγή αστικό ιστό» και πρόσθεσε: «Θαύμα οφθαλμών και ξεκούραση ψυχής, για όσους επισκέπτονται το Καλοχώρι, όπως σήμερα ημείς».
Ταυτόχρονα, ο κ. Βαρθολομαίος παρέπεμψε στις «επίμονες» προτροπές, του γέροντα Πορφύριου του Καυσοκαλυβίτη, προς τα πνευματικά του τέκνα, «να αγαπούν οπωσδήποτε τη φύση, τα φυτά, τα ζώα, τα πουλιά» και πρόσθεσε:
«Γιατί η στοργική επαφή μαζί τους είναι, όχι μόνο καθήκον χριστιανικό, αλλά και μια αληθινά υπέροχη ψυχοθεραπεία, θαυμάσια και αποτελεσματική αντιμετώπιση του άγχους και της καταθλίψεως, που είναι οι μεγάλες μάστιγες της εποχής μας».