Με στοχευμένα χρηματοδοτούμενα εργαλεία και προγράμματα μπαίνει πλέον στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού των εθνικών και κοινοτικών πολιτικών στήριξης η γυναικεία επιχειρηματικότητα στον αγροτικό χώρο. Το ενδιαφέρον των γυναικών, ιδιαίτερα των νεότερων ηλικιακά που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα ολοένα και αυξάνει, κάτι που δείχνουν και στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με τα οποία αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται εν ενεργεία περίπου 140 γυναικείοι συνεταιρισμοί.
Μάλιστα, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο προϊστάμενος της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, Νίκος Μανέτας, «η συγκράτηση του γυναικείου πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές αποτελεί το “κλειδί” και για τη διατήρηση του αγροτικού πληθυσμού» και πρόσθεσε ότι «η ισότητα ευκαιριών μεταξύ των δύο φύλων συνδέεται άμεσα με τη συγκράτηση του πληθυσμού στον αγροτικό χώρο, τη δημογραφική ενδυνάμωση της υπαίθρου και την καλύτερη εκμετάλλευση των παραγωγικών συντελεστών».
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, το τρέχον έτος, σχεδόν οκτώ στις δέκα νέες αγρότισσες ασχολούνται με τη γεωργία, 17% με την κτηνοτροφία, ενώ το 4% απασχολείται στη μελισσοκομία.
Σημαντική βοήθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη της γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας δίνεται μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ). Μεταξύ αυτών βρίσκονται μέτρα τα οποία αφορούν τους Νέους Αγρότες, τα Σχέδια Βελτίωσης, το μέτρο για την ενίσχυση των επενδύσεων για τη μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων και για το συνεργατισμό.
Αναλυτικότερα, στις δυο πρόσφατες προκηρύξεις για το μέτρο των Νέων Αγροτών, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, από τις 16.000 αιτήσεις που εγκρίθηκαν, περίπου οι 4.500 (30%) υποβλήθηκαν από γυναίκες.
Υψηλά ποσοστά επιχορήγησης που αγγίζουν στο 85% της συνολικής επένδυσης, παρέχονται στο μέτρο για τα Σχέδια Βελτίωσης. Αυτά αφορούν την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων εκσυγχρονισμού γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Από τα ιστορικά στοιχεία υλοποίησης του μέτρου προκύπτει ότι το ποσοστό των γυναικών που συμμετέχει στο μέτρο ανέρχεται στο 25% του συνόλου των συμμετεχόντων, με την ιδιότητα του επαγγελματία γεωργού και αρχηγού γεωργικής εκμετάλλευσης.
Αντίστοιχες επενδυτικές ευκαιρίες για φυσικά, νομικά πρόσωπα και συλλογικά σχήματα παρέχονται και στο μέτρο του ΠΑΑ που αφορά στην ενίσχυση επενδύσεων μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, όπου τόσο μεμονωμένες γυναίκες επιχειρηματίες όσο και αγροτικοί γυναικείοι συνεταιρισμοί μπορούν να συμμετάσχουν.
Αξίζει να σημειωθεί πως για το συγκεκριμένο μέτρο υπήρξε τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπερκάλυψε κατά τέσσερις φορές το διατιθέμενο ποσό δημοσίας δαπάνης.
Τέλος σημαντική επαγγελματική διέξοδο μπορεί να αποτελέσει ο συνεργατισμός καθώς μέσω αυτών παρέχονται οικονομικο-κοινωνικές προϋποθέσεις ομαλής πρόσβασης και ενσωμάτωσης των γυναικών αγροτισσών στην τοπική επιχειρηματικότητα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τομείς και οι εναλλακτικές δραστηριότητες που επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν οι γυναίκες των περιοχών αυτών μέσω των αγροτικών γυναικείων συνεταιρισμών που συστήνουν, τομείς και δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τη μεταποίηση, τη βιοτεχνία, την οικοτεχνία και τον αγροτουρισμό.
Μάλιστα, σε δράσεις που προβάλλουν τα τοπικά γεωργικά προϊόντα των αγροτικών περιοχών τους και η σύνδεσή τους με τον τουρισμό, τον πολιτισμό με τον πρωτογενή τομέα και το περιβάλλον η γυναικεία συμμετοχή είναι ιδιαίτερα αυξημένη, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αγγίζουν το 60%, καταδεικνύοντας ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα στις αγροτικές περιοχές διαθέτει δυναμική που μπορεί να αναδειχθεί όταν βρει τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις.