Τον κώδωνα του κινδύνου για τον αφελληνισμό της φαρμακευτικής αγοράς κρούει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, η οποία εκτιμά ότι οι νέες μειώσεις οι οποίες προέκυψαν από την ανατιμολόγηση των φαρμάκων που έκανε το υπουργείο Υγείας απειλούν την ύπαρξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Η ΠΕΦ υποστηρίζει πως και η νέα αυτή ανατιμολόγηση δεν θα πετύχει το σκοπό της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, αφού θα εντείνει την υποκατάσταση των παλιών και ασύμφορων πλέον να παραχθούν φαρμάκων, από νέα και εισαγόμενα, με πολλαπλάσια τιμή.
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σε ανακοίνωσή τους τονίζουν: «Επί 15 μήνες, ο κλάδος τις ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ”βλέπει” τις τιμές των προϊόντων του να μειώνονται ακόμη και κατά 40%, ως επακόλουθο της αναποτελεσματικής μεθόδου τιμολόγησης, ”ακούει” εξαγγελίες για αύξηση της χρήσης των γενοσήμων και στήριξη της εγχώριας παραγωγής με αναπτυξιακά μέτρα για την παραγωγή προστιθέμενων αξιών, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει ούτε ένα μέτρο στην κατεύθυνση αυτή».
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θ. Κωλέτης, τονίζει ότι όλοι θα πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και δηλώνει ότι ο κλάδος που εκπροσωπεί δεν μπορεί να δεχθεί, για μία ακόμη φορά, αδιαμαρτύρητα το ρόλο της παράπλευρης απώλειας.
«Είμαστε υποχρεωμένοι και στο όνομα των 8.500 χιλιάδων ελληνικών οικογενειών των εργαζομένων μας να αγωνιστούμε στο πλαίσιο των θεσμών, με τα επιχειρήματά μας και την επίκληση των αδιάψευστων στοιχείων για την επιβίωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, το μόνο σήμερα θύλακα παραγωγής προστιθέμενων αξιών στο σύστημα υγείας και στην εθνική οικονομία», σημειώνει.