Με τις συγκλονιστικές αφηγήσεις του Μιχάλη Λεμπιδάκη, για τις 186 ημέρες ομηρίας του, συνεχίστηκε σήμερα, 13 Δεκεμβρίου, η δίκη των απαγωγέων του από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα του δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου, κέντρισε, αρχικά, η ενέργεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη να γυρίσει προς το πλευρό των κατηγορουμένων και να τους χαιρετίσει με χαμόγελο. «Χαίρετε» τους είπε, συγκεκριμένα, με εκείνους να απαντούν με νεύματα.
Ο κ. Λεμπιδάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες της απαγωγής του.
«Με ρώτησε ο ένας αν είμαι τσιπαρισμένος. Φαίνεται το είχε δει σε ταινία του Σταλόνε» είπε συγκεκριμένα ο επιχειρηματίας, με την πρόεδρο να τον ρωτά αν είχε διαβάσει, νωρίτερα, για απαγωγές καθώς «ήσασταν πολύ ψύχραιμος και συνειδητοποιημένος».
«Όχι, μόνο από ταινίες είχα δει» απάντησε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, σημειώνοντας΄οτι καθ’ όλο το εξάμηνο της ομηρίας του, έκανε μόλις τέσσερις φορές μπάνιο και άλλαξε τρεις φορές ρούχα!
Εξήγησε μάλιστα ότι το πρώτο του μπάνιο το έκανε σε μια σκάφη, ενώ ήταν δεμένος από το χέρι.
Σε ό,τι αφορά τους κατηγορούμενους, ο Μ. Λεμπιδάκης είπε ότι οι δυο από το Ρέθυμνο ήταν εκείνοι που του μιλούσαν και του κρατούσαν το χέρι για να τον παρηγορήσουν.
«Αυτοί που ήρθα σε επαφή ήταν κακοποιοί, αλλά όχι δολοφόνοι» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λεμπιδάκης, προσθέτοντας ότι του είπαν πως ο αρχηγός τους ήθελε να κάνει ρεκόρ στα λύτρα που θα καταφέρουν να αποσπάσουν.
Στην ερώτηση της προέδρου «γιατί διακινδύνευαν να απαιτούν παραπάνω χρήματα, φτάνοντας τώρα σε αυτό το σημείο» ο κ. Λεμπιδάκη απάντησε «νομίζω πως ήταν η απληστία τους».
Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα υπάρξει δικαιοσύνη με την ασπίδα της κοινωνίας», αναφερόμενος, εμμέσως, στη στήριξη που είχε η οικογένειά του κατά το διάστημα της απαγωγής του.
«Είστε δυνατός άνθρωπος και αντέξατε» του είπαν από την έδρα οι δικαστές, με εκείνον να απαντά, στον ίδιο σεμνό τόνο, πως «ο άνθρωπος προσαρμόζεται».
Να σημειωθεί ότι έξω από τα δικαστήρια είχε συγκεντρωθεί αρκετός κόσμος, αναμένοντας να παρακολουθήσει τη δίκη.