Πώς η απόφαση θα επηρεάσει το περιουσιολόγιο
Το ΣτΕ έκρινε ως μη επείγον το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής με την οποία οι δικαστές ζητούσαν το “πάγωμα” της διαδικασίας υποβολής πόθεν έσχες. Δηλαδή δεν το απέρριψαν αλλά ούτε το έκαναν δεκτό.
Η εξέλιξη αυτή αφορά προσφυγή (κάποιων και όχι όλων) των δικαστικών ενώσεων εν αναμονή του προσδιορισμού της αίτησης αναστολής, αλλά και της συζήτησης της αίτησης ακύρωσης τον Μάρτιο του 2018 για τη συνταγματικότητα ή όχι του νέου νόμου για την υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων πόθεν έσχες. Πως όμως η απόφαση αυτή επηρεάζει τις διαδικασίες για το περιουσιολόγιο;
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο capital.gr η προσφυγή αυτή είναι σημαντική γιατί θα παράξει αποτελέσματα τα οποία αφορούν όλους μας. Όχι μόνον τους δικαστές και όχι μονον όσους υποβάλλουμε πόθεν έσχες. Τα ζητήματα αυτά μάλιστα θα είναι ορατά όταν κληθούμε όλοι μας να υποβάλλουμε δήλωση περιουσιακής κατάσταση, το αποκαλούμενο περιουσιολόγιο που έρχεται εν ευθέτω χρόνο.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε πρόσφατα ότι οι φορολογικοί έλεγχοι δύνανται να επεκταθούν σε διάστημα 5ετίας (συν ένας χρόνος), ενώ στον προσβαλλόμενο νόμο πόθεν έσχες διατηρείται το δικαίωμα ελέγχου των Δηλώσεων των δικαστών και μετά από αυτό τον χρόνο.
Το περιουσιολόγιο, όταν έρθει προς ψήφιση θα αφορά σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε αφενός όλους τους πολίτες της χώρας και αφετέρου θα το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων (μεταξύ των οποίων μετρητά εκτός τραπεζικών λογαριασμών, έργα τέχνης, κοσμήματα κλπ).
Μια από τις προσβαλλόμενες διατάξεις του νόμου πόθεν έσχες είναι η υποχρέωση δήλωσης μετρητών εκτός τραπεζών (άνω των 30.000 ευρώ) και κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας (άνω των 40.000 ευρώ), για το οποίο αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι παραβιάζει τα προσωπικά τους δεδομένα.
Συνεπώς η διάταξη του νόμου πόθεν έσχες που αφορά στον προσδιορισμό της αξίας των έργων τέχνης, κοσμημάτων κλπ από εκτιμητή που περιλαμβάνεται στο μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών που τηρείται στο Υπουργείο Οικονομικών και η οποία προσβάλλεται από τις ενώσεις Δικαστών, θα έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους τους πολίτες, αφού άπτεται ακριβώς της περιουσίας όλων μας.