Στο παρελθόν θα ανήκουν πλέον τα βιβλιάρια ασθενείας, ενόψι της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς ασφαλισµένους και συνταξιούχους, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας σε ηµερίδα της Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η∆ΙΚΑ ΑΕ). Επιπλέον, ο κ. Πετρόπουλος προανήγγειλε δέσµη τεσσάρων µέτρων που σχετίζονται µε την ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ και των υπηρεσιών του.
Οπως ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της αναπτυσσόµενης µε δεκάδες εφαρµογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Κοινωνικής Ασφάλισης (Ενιαίο Μητρώο Ασφαλισµένων και Συνταξιούχων, Σύστηµα Υπολογισµού, Είσπραξης και Εκκαθάρισης Εισφορών Μη Μισθωτών του ΕΦΚΑ, διασυνδέσεις µε πληροφοριακά συστήµατα για την αυτοµατοποιηµένη διενέργεια διαδικασιών και ελέγχων κ.α.), θα ενταχθούν:
– Η άµεση κατάργηση των βιβλιαρίων ασθενείας µε τη θέσπιση της ταυτοποίησης των ασφαλισµένων µέσω του ΑΜΚΑ και της πιστοποιηµένης υπογραφής τους.
– Η απόδοση ηλεκτρονικής ασφαλιστικής ενηµερότητας για τους µη µισθωτούς που δεν οφείλουν εισφορές από την 1η Ιανουαρίου 2017.
– Η πλήρης διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστηµάτων των εµπλεκόµενων φορέων (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΕΟΠΥΥ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕ∆, ΑΑ∆Ε), µε στόχο τη µείωση της γραφειοκρατίας.
– Η αναβάθµιση των ψηφιακών υπηρεσιών Ασφαλιστικό Ιστορικό, Ασφαλιστική Ικανότητα και ΑΜΚΑ που υποστηρίζει η Η∆ΙΚΑ. Η χθεσινή ηµερίδα αφορούσε τον µετασχηµατισµό της Η∆ΙΚΑ ΑΕ και την ευθυγράµµιση του λειτουργικού και οργανωτικού της µοντέλου µε τις ανάγκες και τις νέες συνθήκες που διαµορφώνονται. Ο ρόλος της, άλλωστε, εξελίσσεται σε κλειδί για τη νέα εποχή, καθώς προνοιακά προγράµµατα και ασφαλιστικές-ανταποδοτικές παροχές που αφορούν εκατοµµύρια ασφαλισµένους, ανασφάλιστους και συνταξιούχους περνούν πλέον µέσα από ηλεκτρονικές αιτήσεις και διαδικτυακές ψηφιακές πλατφόρµες. Στόχοι είναι η µείωση της γραφειοκρατίας, η βελτίωση της καθηµερινότητας του πολίτη, η διαφάνεια και η αξιοκρατία.
«Παράλληλα µε την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της βιωσιµότητας του δηµόσιου συστήµατος κοινωνικής ασφάλισης, ενισχύουµε περαιτέρω τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εφαρµογές για την εξυπηρέτηση των ασφαλισµένων», υπογράµµισε ο κ. Πετρόπουλος. Το προεδρικό διάταγµα για τον ΕΦΚΑ Στο µεταξύ, δηµοσιεύθηκε χθες στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως το προεδρικό διάταγµα για την οργάνωση και τη λειτουργία του ΕΦΚΑ. Το 2019 θα είναι µεταβατικό έτος για το οργανόγραµµα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, πράγµα που σηµαίνει ότι σε πλήρη λειτουργία θα τεθεί το 2020.
Στα 88 άρθρα του Π∆, προβλέπεται η λειτουργία του Υπερταµείου κύριας ασφάλισης, οι οργανικές θέσεις των εργαζοµένων ανά τοµέα, αλλά και η επίσηµη υπαγωγή σε αυτό του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Ειδική αναφορά στο οργανόγραµµα γίνεται στη λειτουργία των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ). Σε όλη την Ελλάδα προβλέπεται να υπάρχουν 13 ΠΕΚΑ. Τα ΠΕΚΑ θα έχουν ειδικό ρόλο στους ελέγχους που πρέπει να γίνονται στις επιχειρήσεις και η λειτουργία τους θα είναι συνεχής, δηλαδή 24άωρη. Στόχος της λειτουργίας των ΠΕΚΑ είναι να αποφορτιστεί το ΚΕΑΟ από την ελεγκτική-γραφειοκρατική δουλειά και να επικεντρωθεί σε στοχευµένους ελέγχους, που έχουν και τη µεγαλύτερη αποτελεσµατικότητα.