Με την άνοιξη λειώνουν τα χιόνια στα βουνά της Βοσνίας και οι πρόσφυγες και μετανάστες από την Ελλάδα που συνεχίζουν το ταξίδι τους προς το βορρά μπορούν να διασχίσουν ευκολότερα την μικρή βαλκανική χώρα, γράφει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard σε άρθρο της με τίτλο «Βαλκανική οδός: Έρχεται η άνοιξη, έρχονται οι πρόσφυγες».
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η εφημερίδα παρατηρεί ότι «και φέτος οι αρχές της Βοσνίας αναμένουν αύξηση των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από τις αρχές του χρόνου μέχρι τις 10 Μαρτίου, έφθασαν περισσότεροι από 2.300 πρόσφυγες στη Βοσνία. Αναμένουμε ότι η ανοδική τάση θα συνεχιστεί», δηλώνει ο Νέβεν Κρβενκόβιτς από την UNHCR.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες ότι η Αθήνα σχεδιάζει να μεταφέρει 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τα κέντρα υποδοχής στα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, διότι αυτό σημαίνει, ότι ενδέχεται να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη μέσω της Βαλκανικής Οδού. Ας σημειωθεί ότι το 2018 μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική χώρα περισσότεροι από 23.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο βόσνιος υπουργός Ασφαλείας Ντράγκαν Μέκτιτς σημαίνει συναγερμό κάνοντας λόγο για “πολύ σοβαρά προβλήματα”. “Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα περίπου 70.000 μετανάστες που προτίθενται να αναχωρήσουν για την κεντρική Ευρώπη”, τονίζει ο υπουργός και καταλήγει: «Οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια από κοινού αντιμετώπιση του προσφυγικού και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πληρώνει το τίμημα».
Η προοπτική ένταξης στην ΕΕ είναι το απαραίτητο κίνητρο
Θέση στις προτάσεις του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης παίρνει ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς σε άρθρο του που φιλοξενείται στην εφημερίδα Die Welt. Ο αυστριακός καγκελάριος δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ευρωπαϊκή πορεία των δυτικών Βαλκανίων και χαιρετίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Η ενταξιακή προοπτική στην ΕΕ είναι το απαραίτητο κίνητρο για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, τη μάχη κατά της διαφθοράς και τη συμφιλίωση μεταξύ των χωρών της περιοχής. Η ιστορική επίλυση της διένεξης μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας αναδεικνύει ποια πρόοδος είναι εφικτή στα δυτικά Βαλκάνια όταν υπάρχει αυτή η προοπτική. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα επιτευχθεί μόνο όταν και οι χώρες της δυτικών Βαλκανίων ενταχθούν στην ΕΕ», υπογραμμίζει ο αυστριακός καγκελάριος.