Διεκδικούν την περιφέρεια άνθρωποι που βρέθηκαν επί μακρόν σε θέσεις ευθύνης στην αυτοδιοίκηση, χωρίς να έχουν ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα έργου. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για ένα τέτοιο πισωγύρισμα», τόνισε, μεταξύ άλλων, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό σταθμό «Kontra».
Και πρόσθεσε: «Έχουμε πεισμώσει. Και θέλουμε να ανανεώσουμε την εντολή των πολιτών για την παρουσία μας στο τιμόνι της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας μας, απέναντι σε εκείνους που θα την ξαναβυθίσουν σε απουσία από τα δημόσια δρώμενα. Με τη “Δύναμη Ζωής”, η Περιφέρεια Αττικής απέκτησε λόγο, ρόλο και παρουσία, από το γραφείο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι εκείνο του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο».
Αναφερόμενη στο έργο της θητείας της, η κ. Δούρου τόνισε ότι «υλοποιήσαμε μια σειρά από προωθητικές παρεμβάσεις στον πολιτισμό και τον μαζικό αθλητισμό, στην επιχειρηματικότητα και στις υποδομές, καθώς και στο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, ως απάντηση στην κρίση Δημοκρατίας που βιώνουμε μαζί με την εθνική κρίση».
Η περιφερειάρχης Αττικής παρατήρησε, επίσης, σχετικά με την απλή αναλογική ότι «θα υποχρεωθούμε να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, ώστε να διοικηθούν οι περιφέρειες και οι δήμοι. Η πρώτη θητεία θα είναι δύσκολη, καθώς είναι ανθρώπινο να φοβάσαι τις αλλαγές». Επισήμανε, δε, ότι «δεν έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε», προσθέτοντας, όμως, πως «η παράταξή μας, η “Δύναμη Ζωής”, είναι ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση για τις συνεργασίες, καθώς δοκιμαστήκαμε από τη διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ-Λαϊκής Ενότητας, ενώ έχουμε στις τάξεις μας ανθρώπους από διαφορετικές αφετηρίες».
Για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων έκανε λόγο για συμβουλές τύπου «Δούρου αυτοκτονείς πολιτικά», όταν «ξεκαθάρισα ότι θα δρομολογήσω λύσεις». Από τότε, συνέχισε, «αποκαταστήσαμε τις ανεξέλεγκτες χωματερές, και δρομολογήσαμε σύγχρονες μεθόδους για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τις οποίες χρηματοδοτεί και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση και εάν δεν συνεχίσουμε και στην επόμενη θητεία της διοίκησης, κινδυνεύουμε να βρεθούμε πίσω από χώρες που εντάχθηκαν πολύ αργότερα από εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η κα. Δούρου αναφέρθηκε σε «καλά και κακά παραδείγματα» ανταπόκρισης των δήμων στο νέο ΠΕΣΔΑ. Στα «καλά» ενέταξε στους Δήμους Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, όπως και τον Δήμο Κυθήρων, με τους δύο υπερσύγχρονους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Και στα «αρνητικά παραδείγματα», όπως είπε, ανήκει «ο Δήμος Αμαρουσίου, ο οποίος αύξησε την εισαγωγή σύμμεικτων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής και δεν προώθησε την ανακύκλωση».
Αναφορικά με το Πεδίο του Άρεως τόνισε ότι «έχει αλλάξει ριζικά σήμερα, σε σχέση με την τραγική κατάσταση την οποία παραλάβαμε. Συνεργαστήκαμε με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να αντιμετωπιστούν παραβατικές συμπεριφορές, καθώς και με σημαντικούς θεσμούς της Πολιτείας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, τον ΣΕΓΑΣ και πολιτιστικούς φορείς».
Επισήμανε, τέλος, ότι χρειάζεται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την Πολιτική Προστασία, καθώς «διαφορετικά είμαστε αθωράκιστοι», ενώ, όπως είπε, η Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι ένα μεγάλο και πολυεπίπεδο έργο, όχι μονάχα για την Αττική, αλλά συνολικά για τη χώρα.