Αφήνοντας σαφέστατη αιχμή για το ΚΑΣ ο δήμαρχος Πειραιά τόνισε ότι δεν αρκεί «να προστατεύουμε τα μνημεία, αλλά πρέπει να τα αναδεικνύουμε κιόλας για να τα χαίρονται οι πολίτες… »
Τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος ένα μεγάλο τμήμα του Πειραιά εξέφρασε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης.
Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Μώραλης επανέλαβε την απορία του για το γεγονός ότι το ΚΑΣ, ενώ δέχτηκε την αναβολή που είχε ζητήσει ο ΟΛΠ δεν έκανε το ίδιο με το αντίστοιχο αίτημα του δήμου. «Δεν μπορεί να ζητάει αναβολή μια ολόκληρη πόλη και να μην το δέχεται το ΚΑΣ», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Γ. Μώραλη, στο ιστορικό κέντρο του Πειραιά, υπάρχουν μνημεία…. Το μείζον για μας είναι να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.
Ο κ. Μώραλης χαρακτήρισε παράλογο, μια επένδυση που αφορά τα έργα μιας ανώνυμης εταιρείας στο λιμάνι να επηρεάζει ολόκληρη τη ζωή στον Πειραιά.
Πόλη και λιμάνι πρέπει να συμπορεύονται, τόνισε και επεσήμανε πως με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πλέον δυσκολεύουν οι διαδικασίες για τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Τέλος, αφήνοντας σαφέστατη αιχμή για το ΚΑΣ ο δήμαρχος Πειραιά τόνισε ότι δεν αρκεί «να προστατεύουμε τα μνημεία, αλλά πρέπει να τα αναδεικνύουμε κιόλας για να τα χαίρονται οι πολίτες… »
Πώς φθάσαμε στην επίμαχη απόφαση
Η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να κηρύξει αρχαιολογικό χώρο ένα μεγάλο τμήμα του Πειραιά έχει θέσει εν αμφιβόλω επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που σκόπευε να υλοποιήσει ο ΟΛΠ στο λιμάνι, οι οποίες θα επηρέαζαν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της πόλης.
Στη θυελλώδη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης με συγκρούσεις μεταξύ της Γενικής Γραμματέως του Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρίας Βλαζάκη και των εκπροσώπων του ΟΛΠ, αποφασίστηκε να κηρυχθούν ως αρχαιολογικοί χώροι το 1ο, 2ο και μικρό τμήμα του 3ου δημοτικού διαμερίσματος του Πειραιά. Σε ότι αφορά το υπόλοιπο τμήμα της πόλης αυτό αναμένεται να εξεταστεί σε μεταγενέστερη συνεδρίαση του ΚΑΣ.
Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τον μεγάλο κατασκευαστικό όγκο των έργων που προβλέπονται στο επενδυτικό σχέδιο του ΟΛΠ, το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του οποίου, ελέγχει ο κινεζικός κολοσσός Cosco Shipping.
Οι εκπρόσωποι του ΟΛΠ συγκρούστηκαν με την κυρία Βλαζάκη και για το θέμα της μετατροπής σε Μουσείο Εναελίων Αρχαιοτήτων παλαιάς αποθήκης σιτηρών, κοντά στην πύλη E2.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΑΣ πρότεινε να χρηματοδοτήσει ο ΟΛΠ με ποσό που ανέρχεται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ τη μετατροπή της αποθήκης σε Μουσείο. Οι εκπρόσωποι του ΟΛΠ υποστήριξαν πως αυτό δεν προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης ενώ στην πρόταση του Συμβουλίου να επιστρέψουν το κτίριο στο ελληνικό Δημόσιο απάντησαν πως είναι διατεθειμένοι να το πράξουν, εφόσον τροποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης και το τίμημα που προβλέπεται σε αυτήν.
Εντάσεις προέκυψαν και για την πρόταση του ΟΛΠ που αφορά στην κατασκευή εξάστερου ξενοδοχείου στην περιοχή Πόρτο Λεόνε. Εκεί, το Συμβούλιο ζήτησε να μειωθεί το ύψος το οποίο θα είναι 4 όροφοι αλλά και ο όγκος, ο οποίος θα ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες τ.μ.
Το ΚΑΣ συντάχθηκε με τη γνωμοδότηση της επιτροπής σχεδιασμού και ανάπτυξης Λιμένων σε ότι αφορά εμπρικό κέντρο που θέλει να κατασκευάσει ο ΟΛΠ στο Teminal κρουαζιέρας ενώ ζήτησε να κλείσουν τα ναυπηγεία στην Κυνοσούρα και στην Σαλαμίνα, δεδομένου πως λειτουργούν σε κυρηγμένους αρχαιολογικούς χώρους.Οι εκπρόσωποι του ΟΛΠ απάντησαν πως για τα δύο ναυπηγεία, ο Οργανισμός – όταν ήταν ακόμνη υπό κρατικό έλεγχο – είχε συνάψει συμβάσεις οι οποίες λήγουν το 2052.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στα στελέχη του ΟΛΠ αλλά και στο βασικό μέτοχοτου οργανισμού, την Κινεζική COSCO.