Το πρόγραμμά του για την Αθήνα, το οποίο περιλαμβάνει έργα και δράσεις 573 εκατ. ευρώ, παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης·σε εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, διαβεβαιώνοντας ότι είναι «απολύτως κοστολογημένο και υλοποιήσιμο».
Ο κ. Μπακογιάννης, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων το κλείσιμο του ιστορικού κέντρου για τα αυτοκίνητα και τη δημιουργία του μεγάλου Αρχαιολογικού Περιπάτου της Αθήνας, όπως τον χαρακτήρισε, με την πεζοδρόμηση-ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων σε μια διαδρομή μήκους 6,8 χιλιομέτρων (Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Βασιλίσσης Αμαλίας, Ηρώδου Αττικού, Βασιλίσσης Σοφίας, Πανεπιστημίου, Αθηνάς, Ερμού ως Αγίων Ασωμάτων μέχρι και Πατησίων από την Ομόνοια ως την Πλατεία Αιγύπτου). Επίσης την ένωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Ε.Μ.Πολυτεχνείο και το Ξενοδοχείο Ακροπόλ.
Όπως είπε ο κ. Μπακογιάννης, το πρόγραμμά του, περιλαμβάνει «στόχους ανά τομέα, μετρήσιμους και εφικτούς» και ότι έχει βρει από πού θα εξασφαλισθούν οι απαραίτητοι πόροι. Επίσης περιλαμβάνει ξεχωριστά προγράμματα για τις Δημοτικές Κοινότητες που, όπως είπε, «μετατρέπονται σε επτά μικρούς δήμους μέσα στον δήμο». Στις εκατοντάδες σελίδες του περιλαμβάνονται παρεμβάσεις σε καθαριότητα, ασφάλεια, πράσινο, φωτισμό, προσβασιμότητα, αναπλάσεις, κοινωνική αλληλεγγύη, ναρκωτικά, φροντίδα για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, επιχειρηματικότητα, τουρισμό, πολιτισμό, άθληση, μετανάστες, διαφάνεια, ψηφιακές υποδομές, προστασία των ζώων κ.λ.π.
Για την καθαριότητα ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε ανανέωση του στόλου των οχημάτων του δήμου και του μηχανολοογικού με επενδύσεις 17,8 εκατ. ευρώ, θα αντικατασταθούν 5.000 κάδοι απορριμμάτων, θα αξιοποιηθούν οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα -διατηρώντας ο δήμος την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων- και υπογραμμίζοντας ότι «οι άνθρωποι της καθαριότητας του δήμου είναι ο βασικός βραχίονας υλοποίησης του σχεδίου μας».
Επίσης θα εφαρμοστεί το «όποιος ρυπαίνει πληρώνει» και η ενίσχυση της ανακύκλωσης με πολιτική μειωμένων τελών. Για την ενίσχυση της ασφάλειας, ο κ. Μπακογιάννης ανακοίνωσε συχνές κοινές περιπολίες Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας, Ενιαίο Κέντρο Ασφάλειας για τη συλλογή και ανταλλαγή πληροφόρησης, καταγραφή καταγγελιών και άμεση διαχείριση προβλημάτων ασφαλείας, ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας και επένδυση στον υλικοτεχνικό της εξοπλισμό, επαρκή φύλαξη των δημόσιων χώρων και με αξιοποίηση συνεργασιών με ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης κ.α. Στον τομέα του πρασίνου έθεσε ως στόχο «το 2022 κάθε κάτοικος να βρίσκει πράσινο στη γειτονιά του το πολύ με δέκα λεπτά περπάτημα». Επίσης ανακοίνωσε τη δημιουργία «πάρκων τσέπης» τουλάχιστον δυο ανά δημοτική κοινότητα σε εγκαταλελειμμένα οικόπεδα, φύτευση 75.000 δέντρων, διεκδίκηση Πεδίου του Άρεως κά. Σχετικά με τον ηλεκτροφωτισμό, εξήγγειλε 40 εκατ. ευρώ για τον τομέα αυτό, με αντικατάσταση των λαμπτήρων και των φωτιστικών σωμάτων, πύκνωση του δικτύου κά. Για την προσβασιμότητα, ανακοίνωσε νέες πεζοδρομήσεις και τοποθέτηση αντιολισθηρών πλακών τουλάχιστον 830.000 τ.μ, επιπλέον 3.000 θέσεις στάθμευσης, 16.000 ράμπες ΑΜΕΑ σε πεζοδρόμια και νησίδες κά. Ακόμη εξήγγειλε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ανάπλασης της Πλατείας Ομονοίας, αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για αναπλάσεις προσόψεων, για δημιουργία «πράσινων στεγών» και για ανάδειξη εγκαταλελειμμένων κτισμάτων, καθορισμό υποχρεώσεων ιδιοκτητών για τη συντήρηση των διατηρητέων κά. Στον κοινωνικό τομέα, μίλησε για διεύρυνση υπηρεσιών και ωφελούμενων για εισοδήματα ως 15.000 ευρώ από 5.000 ευρώ που είναι σήμερα κα. Για το θέμα των ναρκωτικών, στρατηγική μειωμένης βλάβης με street work, χώρους επιτηρούμενης χρήσης, νέα Κέντρα Ημέρας-Υπνωτήρια και πολιτικές επανένταξης των χρηστών.