Τι πρέπει να κάνουν οι Έλληνες, οι οποίοι σκοπεύουν να εργαστούν ή να σπουδάσουν στη Μεγάλη Βρετανία, μετά την παράταση που ζήτησε και πήρε το Λονδίνο για το Brexit; Απαντήσεις από ευρωβουλευτές.
Θεωρητικά η παράταση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου παρατείνει την υφιστάμενη κατάσταση. Κατά συνέπεια, οι Έλληνες συνεχίζουν να επισκέπτονται τη Μ. Βρετανία χωρίς διατυπώσεις, να εγγράφονται σε βρετανικά πανεπιστήμια χωρίς αυξημένα δίδακτρα και να εγκαθίστανται για επαγγελματικές δραστηριότητες, θεμελιώνοντας εργασιακά δικαώματα. Ή μήπως όχι; Μία απάντηση από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου: «Προς το παρόν έτσι φαίνεται, αλλά μην περιμένετε καθαρή απάντηση μέσα στο χάος» λέει ο Έλληνας ευρωβουλευής στην Deutsche Welle. «Γιατί όλοι τα έχουν κάνει θάλασσα και κυρίως οι Βρετανοί. Η (πρωθυπουργός) Τερέζα Μέι έχει αποδειχθεί τελείως ακατάλληλη για να κάνει αυτές τις διαπραγματεύσεις, η ομάδα διαπραγμάτευσης είναι αποκλειστικά λίγη. Και βεβαίως είναι πολύ δύσκολο να διαπραγματεύεται κανείς το Brexit, από τη στιγμή που είναι κατά του Brexit…».
Όλα αυτά δεν είναι σχήμα λόγου. Η κατάσταση φαίνεται τόσο συγκεχυμένη, που ακόμη και οι ίδιοι οι ευρωβουλευτές δυσκολεύονται να προγραμματίσουν τις δικές τους μετακινήσεις από και προς τη Βρετανία, όπως επισημαίνει ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι». «Απαντήσεις δεν μπορούν να δοθούν oύτε από το βρετανικό προξενείο», επισημαίνει. «Διότι κι εγώ ρώτησα αν μπορώ να ταξιδέψω με ταυτότητα και μου λένε: ‘σήμερα μπορείτε, αλλά αύριο δεν ξέρουμε’. Αυτό δείχνει τον βαθμό του προβλήματος που υπάρχει. Κανείς δεν ξέρει τίποτα. Όμως αυτό το εξάμηνο παράτασης που δόθηκε είναι για να υπερασπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα των πολιτών. Δεν είναι για να δώσουμε χρόνο στα αγγλικά πολιτικά κόμματα να αποφασίσουν επιτέλους όχι μόνο τι δεν θέλουν, αλλά και τι θέλουν…»
«Γράψτε μία επιστολή στην κ.Μέι… »
Αυτά όσον αφορά την υψηλή πολιτική. Αλλά τι γίνεται σε πρακτικό επίπεδο όταν ένας Έλληνας θέλει να σπουδάσει στην Αγγλία και πρέπει να κάνει τα χαρτιά του μέσα στο καλοκαίρι χωρίς να περιμένει την παράταση του Brexit; Στωϊκή απάντηση από τον Μίλτο Κύρκο: «Θα γράψει πρώτα ένα γράμμα στην κ. Μέι και θα της εξηγήσει την άποψή του γι αυτήν. Από κει και πέρα πρέπει σίγουρα να πάρει τη γνώμη των αγγλικών αρχών, οι οποίες, όταν μπορέσουν, θα τον ενημερώσουν. Εγώ που δοκίμασα, έφαγα πόρτα…»
Τελικά το Brexit εξελίσσεται σε ένα σήριαλ αντίστοιχο ή και μακροβιότερο του παλαιότερου Grexit, που δεν υλοποιήθηκε τελικά το 2015. «Ή μήπως δεν υπάρχει σύγκριση;» ρωτάμε τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου. «Όχι, καμία σχέση δεν υπάρχει», υποστηρίζει. «Κατ’ αρχάς το Grexit αφορούσε περισσότερο την έξοδο από την ευρωζώνη. Το Brexit ήταν αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος, στο οποίο η πλειοψηφία θέλησε να φύγει, ενώ στην πραγματικότητα το Grexit ήταν κάτι που δεν επιθυμούσαν οι Έλληνες στη μεγάλη πλειοψηφία τους, αλλά το επιθυμούσε ένα μέρος του γερμανικού επιτελείου και κυρίως ο κ. Σόιμπλε για τους δικούς του λόγους, ίσως για να παραδειγματίσει όποιες άλλες χώρες θα ήθελαν να αντιδράσουν στις πολιτικές λιτότητας που είχε επιβάλει. Τώρα, τι θα γίνει από δω και μετά, δεν ξέρω. Μπορεί και το Brexit τελικά να ανατραπεί, όπως και το Grexit. Αλλά αυτή είναι η ‘ερώτηση του ενός εκατομμυρίου’…»
«Ομολογία αποτυχίας» στο Λονδίνο
Λίγο πριν τις ευρωεκλογές η παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ φαντάζει εξίσου πιθανή με την αποχώρησή της. Και ενώ προ μηνών οι Βρετανοί απειλούσαν ότι θα αποχωρήσουν, τώρα απειλούν ότι θα …παραμείνουν. «Ή μήπως όχι;» ρωτάμε την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Στρασβούργο Γκάμπι Τσίμερ. «Αυτό έχει μία δόση αλήθειας», επισημαίνει εκείνη. «Αν μη τι άλλο, ένα μέρος των Βρετανών ελπίζει ακόμη ότι μία παράταση μπορεί να οδηγήσει σε νέο δημοψήφισμα ή σε πρόωρες εκλογές. Προσωπικά δεν το πιστεύω αυτό και επίσης δεν πιστεύω ότι μπορούν να συμφωνήσουν σε ο,τιδήποτε οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις στη Μ.Βρετανία. Άκουσα ότι, σύμφωνα με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, δεν θεωρείται συνηθισμένο να συνομιλούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Νομίζω ότι πρόκειται για ομολογία αποτυχίας…»