Πιο ορατό το πρόβλημα μετά από δέκα χρόνια κρίσης σύμφωνα με το BBC
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα βοήθησε να “σπάσει” το ταμπού της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.
Το θέμα της ψυχικής υγείας αποτελούσε ένα ζήτημα ταμπού για την Ελλάδα, αλλά η δεκαετής οικονομική κρίση το έκανε πιο “ορατό”, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα.
“Το ποσοστό του πληθυσμού που υπέφερε από κατάθλιψη για ένα μήνα ή περισσότερο ανέβηκε από 3,3% το 2008 σε 12,3% το 2013 και τα ποσοστά αυτοκτονιών εκτινάχθηκαν κατά 40%. Την ίδια εποχή, η χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας περικόπηκε κατά πάνω από το μισό”, σημειώνει το πρακτορείο.
“Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η κοινωνία δεν έδινε προσοχή σε αυτό το ζήτημα”, δήλωσε ο Κυριάκος Κατσαδώρος, ιδρυτής της “Κλίμακας”, ενός μη κυβερνητικού οργανισμού που δραστηριοποιείται στη διάθεση υπηρεσιών ψυχικής υγείας. “Η κρίση έφερε στο προσκήνιο προβλήματα που αγνοούνταν”, συμπλήρωσε. Το αποτέλεσμα ήταν να αλλάξει η συντηρητική συμπεριφορά, σχολιάζει το BBC.
“Το 2009, το 63,1% των Ελλήνων συμφωνούσαν με τη δήλωση ότι η κατάθλιψη είναι σημάδι προσωπικής αδυναμίας. Ως το 2014, αυτό το ποσοστό είχε πέσει στο 36%”, σημειώνει το δημοσίευμα.
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν η αλλαγή της στάσης της Εκκλησίας, δήλωσε ο κ. Κατσαδώρος, αναφορικά με το ότι θεωρείται αμαρτία η αυτοκτονία. “Ιερείς δεν κήδευαν ανθρώπους που είχαν βάλει τέλος στη ζωή τους. Γιατροί συχνά κατέγραφαν διαφορετική αιτία θανάτου, προκειμένου να προστατέψουν την οικογένεια από μια τέτοια ντροπή”, συμπλήρωσε.
Το αποτέλεσμα ήταν τα χαμηλά ποσοστά αυτοκτονιών της Ελλάδας να “συμπληρώνονται” από μεγάλο αριθμό δηλητηριάσεων ή πτώσεων από “ατύχημα”, επισημαίνει το BBC. “Τώρα, οι νεαρότεροι ιερείς πιστεύουν ότι η Εκκλησία πρέπει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της αυτοκτονίας”, τονίζει ο κ. Κατσαδώρος.