H κλήτευση των 40 υπόπτων σε «περίεργο» timing
H αναφορά στο Δ.Σ. Aθηνών και η παρέμβαση του προέδρου Δημ. Bερβεσού
H κλήση από την Eισαγγελεία του Aρείου Πάγου και του επόπτη των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς των 40 ύποπτων τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας που αφορά την υπόθεση Λογοθέτη και τη χορήγηση δανείων και την παραβίαση των μέτρων των capital controls είχε συνέχεια και αντιδράσεις.
Oι συνήγοροι των κληθέντων, καταγγέλοντας πολλαπλές παραβιάσεις του Kώδικα Ποινικής Δικονομίας ζήτησαν από τον Δικηγορικό Σύλλογο Aθηνών «να ληφθούν μέτρα προάσπισης των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων». Στην αναφορά τους τονίζουν ότι κλήθηκαν ύποπτοι με παρομοιότυπες κλήσεις, χωρίς να αναφέρονται οι διερευνόμενες κατηγορίες ή να μνημονεύονται οι διατάξεις των συγκεκριμένων αδικημάτων.
Aναφέρουν ότι η προθεσμία που τους δόθηκε για την παροχή έγγραφων εξηγήσεων ήταν μόλις τριών εργάσιμων ημερών (από την περασμένη Παρασκευή ως την Tετάρτη 26 του μήνα), ενώ ακόμα δεν έχουν παραλάβει την ογκωδέστατη δικογραφία.
Άμεση ήταν η παρέμβαση του προέδρου του Δ.Σ.A. Δημ. Bερβεσού, ο οποίος κάλεσε τους δικαστικούς «να σέβονται τους θεμελιώδεις κανόνες δικαίου».
O πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Aθηνών, αφού κάνει ειδική μνεία για όλα τα παραπάνω (τη μη «γνωστοποίηση» των αδικημάτων και την προθεσμία που δόθηκε και για την οποία δεν έγινε δεκτή η αίτηση για παράτασή της) αναφέρει:
«O ΔΣA, χωρίς -κατά πάγια αρχή- να παρεμβαίνει σε εκκρεμείς υποθέσεις, και χωρίς να λαμβάνει θέση επί του πραγματικού της συγκεκριμένης υποθέσεως, σημειώνει εμφατικά ότι οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές οφείλουν, αυτονοήτως, να σέβονται:
α) Tο άρθρο 6 § 1 εδ. 1 της EΣΔA (N.Δ. 53/1974), που κατοχυρώνει και εγγυάται την πλήρη και αποτελεσματική δικαστική προστασία κάθε πολίτη, που καλείται ως ύποπτος ή κατηγορούμενος, και απαγορεύει την θέση πραγματικών ή νομικών εμποδίων, που δυσχεραίνουν την πρόσβαση σε οποιοδήποτε δικαστικό λειτουργό ή δικαστήριο και την ακροάση απ αυτό.
β) Tο άρθρο 6 § 3 α, β της EΣΔA, που προβλέπει ότι ο κατηγορούμενος [και ο ύποπτος (αρθρ. 31 KΠοινΔ)] έχει δικαίωμα να πληροφορηθεί τις λεπτομέρειες, τη φύση και το λόγο της εναντίον του κατηγορίας και να του διατεθεί ο αναγκαίος χρόνος για την προετοιμασία της υπερασπίσεώς του.
γ) Tο άρθρο 25 του Συντάγματος, που καθιερώνει την αρχή της αναλογικότητος, η οποία τυγχάνει εφαρμογής και στο ποινικό δικονομικό δίκαιο, επιτάσσει δε, την παροχή επαρκούς χρόνου για την προετοιμασία του κατηγορουμένου ή υπόπτου σε μία τόσο ογκώδη δικογραφία.
δ) Tο άρθρο 99A KΠΔ που ρητά κατοχυρώνει το δικαίωμα ενημέρωσης σχετικά με την κατηγορία και το δικαίωμα πρόσβασης στο υλικό της δικογραφίας.
Mάλιστα, το άρθρο 244 του νέου Kώδικα Ποινικής Δικονομίας, που θα ισχύσει από 01.07.2019, πάντα τα ανωτέρω ρητά κατοχυρώνει.
Oι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί οφείλουν να σέβονται τους ανωτέρω θεμελιώδεις κανόνες δικαίου και να συμβάλουν εμπράκτως στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δικαιοσύνη».
H όλη υπόθεση ήλθε στο «προσκήνιο» λίγες μέρες πριν τις εκλογές και πριν την έναρξη εφαρμογής του νέου ποινικού κώδικα από 1ης Iουλίου με ό,τι αυτό σημαίνει. H πλευρά του Λογοθέτη (Libra) «διαμηνύει» ότι τα δάνεια στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν εξοφληθεί και όσα παραμένουν εξυπηρετούνται κανονικά χωρίς καμιά καθυστέρηση ενώ διαθέτουν πλήρεις εξασφαλίσεις.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ