Ξεκινά το πρόγραμμα ανάθεσης εκπόνησης μελετών για τη θεσμοθέτηση μορφολογικών κανόνων στη δόμηση και την αρχιτεκτονική στους οικισμούς και στις εκτός οικισμών περιοχές σε όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους της χώρας.
Η ππρώτη προκήρυξη 14 μελετών σε 14 Περιφερειακά Διαμερίσματα τέως Νομών αντιστοίχως, δεν αφορά την Ήπερο, αλλά σύντομα θα γίνει κι εδώ. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη προκήρυξη αφορά Περιφερειακά Διαμερίσματα: Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Αχαΐας, Ηλείας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου και Σύρου, όπου προκηρύσσονται μελέτες για τη συμπλήρωση και εξειδίκευση του θεσμικού πλαισίου δόμησης για την κατοικία με ειδικούς μορφολογικούς κανόνες.
Οι εξειδικευμένοι κανόνες δόμησης που θα παραχθούν για κάθε περιοχή της χώρας, καλούνται να εξυπηρετήσουν τις σύγχρονες απαιτήσεις του σχεδιασμού, όπως είναι η προσαρμογή των αρχών της βιοκλιματικής δόμησης και των συστημάτων ΑΠΕ στα αρχιτεκτονικά πρότυπα κάθε τόπου, όπως αναφέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Παράλληλα, θα πρέπει να επιτρέπουν την ένταξη της νέας αρχιτεκτονικής όπου αυτή συγκροτεί εμπεριστατωμένη εναλλακτική πρόταση
Το πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει:
– στη διαφύλαξη του σημαντικού οικονομικού και πολιτιστικού πόρου που είναι η ταυτότητα της κάθε περιοχής,
– στην προώθηση των αρχών της οικολογικής δόμησης
– στη διαφάνεια στον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, με την παραγωγή ενός συνόλου κανόνων-οδηγιών που θα κατευθύνει τους μελετητές και τα αρμόδια όργανα αρχιτεκτονικού ελέγχου, με τρόπο αντικειμενικό.
Υπολογίζεται ακόμα ότι θα απασχοληθούν εκατοντάδες μελετητές διαφόρων ειδικοτήτων όπως αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, ειδικοί επιστήμονες για το τοπίο και τη βιοκλιματική δόμηση. Το εύρος της εμπειρίας και ειδικοτήτων που απαιτούνται θα συνδράμει στη δημιουργία συμπράξεων μελετητών.
Οι αναθέσεις θα γίνουν έως τον Δεκέμβριο του 2011, ενώ η παραλαβή των μελετών προβλέπεται να γίνει τον Δεκέμβριο του 2012.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, τα παραδοτέα θα περιλαμβάνουν και σχέδιο Προεδρικών Διαταγμάτων ώστε να μην καθυστερήσει η θεσμοθέτηση τους και οι «οδηγοί» δόμησης για κάθε περιοχή θα είναι προσβάσιμοι ηλεκτρονικά στους πολίτες και στους αρμόδιους φορείς.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης δήλωσε:
«Είμαι χαρούμενος που ξεκινάει ένα μεγάλο πρόγραμμα μέσω του οποίου θα προσδιορίζονται οι βασικές αρχές αρχιτεκτονικής που στο εξής θα χαρακτηρίζουν τις νεοαναγειρόμενες οικοδομές. Επιδιώκουμε σε κάθε Διαμέρισμα, σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο, η από εδώ και στο εξής δόμηση να λαμβάνει υπόψη τα τοπικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, να προστατεύει το περιαστικό τοπίο από ανάρμοστες κατασκευές να προσαρμόζεται στα υπάρχοντα ιστορικά οικιστικά σύνολα χωρίς να τα προσβάλλει».