Τη δυνατότητα οι δημοτικοί αστυνομικοί –εφόσον το επιθυμούν– να φέρουν αμυντικό εξοπλισμό αναμένεται να προτείνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αθηναίων, Αναστάσιος Αβραντίνης.
Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στην «Καθημερινή», θα καταθέσει τη σχετική πρόταση στο υπουργείο Εσωτερικών το φθινόπωρο. «Οι δημοτικοί αστυνομικοί αντιμετωπίζουν καθημερινά κινδύνους στη δουλειά τους», σχολιάζει ο αντιδήμαρχος και υπεραμύνεται της απόφασής του, τονίζοντας ότι «σχετικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ύπαρξη ανάλογου εξοπλισμού δρα αποτρεπτικά για την παραβατικότητα». Ανάμεσα στον προτεινόμενο εξοπλισμό αναμένεται να συμπεριληφθούν ειδικά γάντια, αλεξίσφαιρος θώρακας, χειροπέδες, κλομπ, σπρέι πιπεριού. Το ζήτημα έχει συζητηθεί και κατά το παρελθόν, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.
Οι αντιδράσεις στην ανωτέρω πρόταση θεωρούνται δεδομένες. «Οι δημοτικοί υπάλληλοι δεν έχουν την εκπαίδευση, ούτε οι δήμοι την υποδομή για να τελούν χρέη αστυνομίας. Το θέμα αναφέρεται συχνά για επικοινωνιακούς λόγους ως μείζον, ωστόσο η Δημοτική Αστυνομία έχει άλλες εξίσου σημαντικές αρμοδιότητες, όπως ο έλεγχος καταπάτησης κοινόχρηστων χώρων από τα καταστήματα, πολεοδομικές παραβάσεις και παραβάσεις καθαριότητας», λέει στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της ΠΟΕ–ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος.
Ο ίδιος τονίζει ότι, αν και διαφωνεί, σε περίπτωση που το θέμα του αμυντικού εξοπλισμού τεθεί ξανά στο τραπέζι η ΠΟΕ–ΟΤΑ θα ενημερώσει τους εργαζόμενους και θα αφήσει τους ίδιους να αποφασίσουν αν συμφωνούν ή όχι. «Σε κάθε περίπτωση, οι δημοτικοί υπάλληλοι δεν προσελήφθησαν για ανάλογη δουλειά. Γι’ αυτό, σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες», διευκρινίζει.
Αλλη άποψη
Διαφορετική είναι η άποψη του προέδρου του σωματείου των δημοτικών υπαλλήλων Αθήνας, Θάνου Τάτση, ο οποίος δηλώνει ότι «είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τη χρήση οποιουδήποτε αμυντικού εξοπλισμού, αρκεί η Πολιτεία να μας ξεκαθαρίσει τι ακριβώς ορίζει ως αμυντικό εξοπλισμό». Την άποψη ότι αρκετοί δημοτικοί αστυνομικοί είναι θετικοί στη χρήση εξοπλισμού υποστηρίζει και ο πρώην (επί Κακλαμάνη) αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρ. Παπαδάκης.
Αναφερόμενος στην απόφασή του, ο κ. Αβραντίνης αναφέρει ότι σκοπός του είναι να βοηθηθούν στο έργο τους οι δημοτικοί αστυνομικοί. Προσπαθώντας να αναδείξει το έργο της υπηρεσίας, ο αντιδήμαρχος αναφέρεται στις επιτυχίες του νεοσύστατου θεσμού του δημοτικού αστυνομικού της γειτονιάς, που εφαρμόζεται από τις 4 Ιουλίου, με σκοπό την καταγραφή των προβλημάτων σε όλη την Αθήνα. Συγκεκριμένα, σε λιγότερο από έναν μήνα έχουν συνταχθεί 962 αναφορές και διαβιβαστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για επίλυση. Περίπου οι μισές διαβιβάστηκαν στην αστυνομία και αφορούσαν καταγγελίες για διακίνηση ναρκωτικών, ενώ από τις αναφορές που στάλθηκαν σε υπηρεσίες του δήμου επιλύθηκε το 35%.
Οι όποιες προσπάθειες αναβάθμισης της Δημοτικής Αστυνομίας, ωστόσο, δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να πείσουν τους Αθηναίους για την αποτελεσματικότητά της, κυρίως σε περιοχές που πλήττονται έντονα από την υποβάθμιση. «Για να πω την αλήθεια, δεν έχω καταλάβει ποιες είναι οι αρμοδιότητές τους. Συνήθως τους βλέπω να κάθονται στη σκιά, να πίνουν καφέ και να μιλάνε στο κινητό τους», μας λέει ο ξενοδόχος Παν. Ρουσέτης. «Ακόμα και στο κομμάτι του τροχονομικού ελέγχου, με τον οποίο ασχολείται κατά κύριο λόγο η Δημοτική Αστυνομία, δεν λύνει σοβαρά ζητήματα που μας απασχολούν, όπως τα μηχανάκια που χρησιμοποιούν τον πεζόδρομο μεταξύ Πανεπιστημίου και Σταδίου. Είμαι απογοητευμένος από την αναποτελεσματικότητά τους», δηλώνει ο καταστηματάρχης Γ. Σταματόπουλος. Ανάλογες απόψεις εκφράζει μεγάλο μέρος των Αθηναίων.