Σε επιφυλακή είναι η υπηρεσία της Τροχαίας καθώς ο Αύγουστος είναι ο μήνας που σημειώνονται τα περισσότερα τροχαία και μάλιστα η πλειοψηφία αυτών είναι και θανατηφόρα.
Ο Αύγουστος του 2010 ήταν ο τρίτος μήνας σε αριθμό θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, αριθμός που και το φετινό καλοκαίρι παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση, παρότι η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους της πόλης είναι μειωμένη κατά περίπου 50%.
Κάθε μέρα χάνει και ένας τη ζωή του
Τον Αύγουστο του 2010, σχεδόν κάθε μέρα, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, σε τροχαίο δυστύχημα, που σημειώθηκε εντός του λεκανοπεδίου. Είκοσι οχτώ θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα είχαν απολογισμό 30 νεκρούς, με τον μέσο όρο των θανατηφόρων ατυχημάτων ολόκληρου του χρόνου να είναι 24,7%.
«Αυτές ειδικά τις ημέρες, στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις, εξαιτίας της μειωμένης κυκλοφορίας, οι οδηγοί αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες. Αυτοί οι δρόμοι όμως δεν είναι για μεγάλες ταχύτητες», επισημαίνει σε δηλώσεις του , η πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια, την Πρόληψη και τη Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων «Πάνος Μυλωνάς», Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά.
Τα στοιχεία της Τροχαίας
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, η βασική αιτία των δυστυχημάτων είναι η απροσεξία των πεζών, οι οποίοι διασχίζουν τους δρόμους χωρίς να ελέγξουν, με αποτέλεσμα να παρασύρονται από τα οχήματα.
Η λεωφόρος Βουλιαγμένης, η παραλιακή λεωφόρος Ποσειδώνος, η Αθηνών, η Καβάλας, η Παιανία, το κέντρο της Αθήνας, αλλά και περιφερειακοί δήμοι, όπως η Γλυφάδα, είναι μερικές από τις πιο επικίνδυνες περιοχές στο λεκανοπέδιο Αττικής για τους πεζούς, σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας.
Το 2011
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 παρουσιάστηκε μείωση στα τροχαία ατυχήματα. Συγκεκριμένα τα θύματα από τροχαία ήταν λιγότερα κατά 15,9% (1.598 άτομα), σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010.