Η προϋπηρεσία, η οικογενειακή κατάσταση, η εμπειρία κα οι σπουδές, είναι τα απαραίτητα κριτήρια μέσω των οποίων θα γίνονται οι μετατάξεις προσωπικού στους νέους οργανισμούς που θα προκύψουν από τις υπηρεσίες που θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο μοριοδότησης για τη διαδικασία αξιολόγησης με στόχο να επιλέγονται οι πιο άξιοι για την στελέχωση των νέων υπηρεσιών, σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες υποψηφιότητες για την κάλυψη μιας οργανικής θέσης.
«Κλειδί» για την παραμονή των εργαζομένων στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα εξυγιανθούν ή θα συγχωνευθούν, αναμένεται να αποτελέσει ο τρόπος πρόσληψης, δηλαδή αν διορίστηκαν με κριτήρια ΑΣΕΠ ή μέσω άλλων διαδικασιών.
Μεταξύ των σκέψεων στο κυβερνητικό επιτελείο είναι να προηγούνται όσοι έχουν καταλάβει θέσεις μέσω ΑΣΕΠ, ενώ θα έπονται όσοι προσλήφθηκαν με προκηρύξεις που δεν υπάγονταν στον έλεγχο της Ανεξάρτητης Αρχής, καθώς και εκείνοι που πήραν το εισιτήριο μονιμοποίησης έχοντας διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου.
Περίπου 7.000 υπάλληλοι εντάσσονται στον πρώτο κύκλο εξυγίανσης των δέκα μεγάλων φορέων που έχουν ανακοινωθεί ήδη – εκτός από την ΕΡΤ στην οποία θα ισχύσει ειδικό καθεστώς για κατηγορίες εργαζομένων, περιλαμβάνονται οργανισμοί όπως η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, το ΙΓΜΕ, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, ο ΟΣΚ κ.λπ.