Η επίλεκτη ομάδα της Λέσχης Αρχιμαγείρων – Ζαχαροπλαστών Βορείου Ελλάδος «ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ» κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Διεθνείς Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής στη Στουτγκάρδη, μια διάκριση που της “ανοίγει την όρεξη” για την εκπλήρωση του οράματος της δημιουργίας ενός γαστρονομικού κέντρου.
Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος συμμετείχε για πρώτη φορά στον εν λόγω διεθνή διαγωνισμό, τους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής (ΙΚΑ/Culinary Olympics 2020), που διεξάγονται έως τις 19 Φεβρουαρίου, στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία «Community Catering», το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου.
Η συμμετοχή της περιελάμβανε συνταγές από τη Μακεδονική Κουζίνα, και επιτεύχθηκε χάρη στην υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, σε μια προσπάθεια προώθησης του προγράμματος προβολής αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του προγράμματος τουριστικής προβολής.
Οι εν λόγω αγώνες διοργανώνονται κάθε τέσσερα χρόνια και αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς μαγειρικής παγκοσμίως, καθώς σ’ αυτόν λαμβάνουν μέρος 2000 σεφ από 59 χώρες του κόσμου.
Με σεβασμό στην παράδοση και στην πολιτιστική μας κληρονομιά, η Λέσχη μαγείρεψε πιάτα από τη Μακεδονική Κουζίνα. Στόχος ήταν η ανάδειξη του γαστρονομικού τουρισμού, η διαρκής και βέλτιστη προβολή του τουριστικού προϊόντος της Κεντρικής Μακεδονίας και η προώθηση των εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων της μακεδονικής γης, καθώς και η προβολή και προώθηση της ξεχωριστής Μακεδονικής Κουζίνας, που την καθιστά έναν από τους ελληνικούς πυλώνες της μεσογειακής διατροφής με δυνατότητα απήχησης σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Όραμά μας είναι η δημιουργία στη Θεσσαλονίκη, του γαστρονομικού κέντρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο δυσκολευόμαστε να υλοποιήσουμε, λόγω αδυναμίας να βρούμε τον χώρο. Πιστεύω, ωστόσο, ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, Χρήστος Γκότσης.
«Χρειαζόμαστε έναν χώρο να κάνουμε, για παράδειγμα, παρουσιάσεις σε δημοσιογράφους ή άλλες εκδηλώσεις, όπου θα συνδέουμε τη γαστρονομία με την ιστορία, τον πολιτισμό μας, τα τοπικά προϊόντα και θα προβάλουμε τις γεύσεις της Μακεδονίας. Ανάλογοι χώροι υπάρχουν στο εξωτερικό, γιατί όχι κι εδώ; Άλλωστε, εμείς ως Λέσχη έχουμε όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεται, τον οποίο όταν δεν χρησιμοποιούμε τον αποσύρουμε σε αποθηκευτικούς χώρους», συμπλήρωσε ο κ. Γκότσης.