Τρία κέντρα επιχειρήσεων, ο ρόλος Αστυνομίας και Πυροσβεστικής
Τρία κέντρα επιχειρήσεων αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία για τον συντονισμό των δράσεων με στόχο την αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης του κορωνοϊού.
Αυτό διαμορφώνεται, πιθανόν και μέσα στη διάρκεια της μέρας, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που ανέλαβε πλέον τη διαχείριση με εντολή πρωθυπουργού και μετά την ενεργοποίηση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων.
Παράλληλα, μελετά, οπως αναφερει το ΑΠΕ-ΜΠΕ -αλλά μέχρι και πριν από λίγο δεν είχε οριστικοποιηθεί- η δημιουργία και ενός τέταρτου εποπτικού κέντρου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου θα παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις και θα προΐσταται στον συντονισμό ο γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσία και του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Τα τρία βασικά κέντρα για τον κορωνοϊό
Τα τρία βασικά, κέντρα που προβλέπει το σχέδιο είναι τα εξής:
Ένα κεντρικό κέντρο «ιχνηλάτησης» στον 2ο όροφο της ΓΑΔΑ και ένα εφεδρικό κέντρο «ιχνηλάτησης» στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής (ΕΣΚΕ) στο Χαλάνδρι και ένα «κέντρο ενημέρωσης» επίσης στο ΕΣΚΕ της Πυροσβεστικής.
Για το εποπτικό κέντρο στο υπουργείο έγινε μια πρώτη έρευνα χτες από τον κ. Χαρδαλιά για τον χώρο που θα στηθεί, αλλά δεν κατέληξε ακόμα στην τελική απόφαση.
Τα δύο κέντρα ιχνηλάτησης θα στελεχωθούν από περίπου 150 αστυνομικούς και πυροσβέστες που έχουν εκπαιδευτεί, ενώ το κέντρο ενημέρωσης με 70 πυροσβέστες.
Οι τελευταίοι, σύμφωνα με πληροφορίες είναι δόκιμοι, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, πριν από τρεις μέρες, ενώ πιθανότατα θα γίνουν και άλλα σεμινάρια για την καλύτερη λειτουργία του κέντρου, καθώς έχει την ευθύνη της ενημέρωσης των πολιτών που διαπιστώνεται ότι προσβλήθηκαν από τον ιό, ή των ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι κατάλληλες οδηγίες και συμβουλές, για την τήρηση της καραντίνας, ενώ βέβαια παραμένει σε λειτουργία και το τετραψήφιο νούμερο 1135 του ΕΟΔΥ.
Η επιλογή των δόκιμων πυροσβεστών έγινε για να μην λείψει κανένας μάχιμος από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, ενώ στο θέμα της ιχνηλάτησης χρησιμοποιούνται αστυνομικοί και πυροσβέστες, καθώς είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν γενικοί και ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι που είναι οι υπηρετούντες των δύο Σωμάτων, προκειμένου να γίνονται σύμφωνα με τον νόμο όλες οι ενέργειες και να τηρείται μυστικότητα. Μάλιστα, για το θέμα αυτό όσοι στελεχώσουν τα κέντρα δίνουν όρκο στον ΕΟΔΥ για πλήρη εμπιστευτικότητα.
ΓΓΠΠ για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό
Σημειώνεται ότι στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποκτά πλέον πρόσβαση σε όλες πληροφορίες και στοιχεία προσωπικού χαρακτήρα για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό.
Ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας, η ΓΓΠΠ θα μπορεί να κηρύσσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρες περιοχές για την δημόσια υγεία, ή να ενεργοποιεί σχέδια που αφορούν τη δημιουργία πλωτών νοσοκομείων και έκτακτες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, πάντα μετά από αίτημα του Υπουργείου Υγείας και να κινητοποιεί αναλόγως όλες τις υπηρεσίες και φορείς για την υλοποίηση όλων των σχεδίων αυτών.
Συνεχείς συσκέψεις για τον κορωνοϊο
Για το θέμα πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό.
Μάλιστα, σήμερα ήταν να μεταβεί στις Βρυξέλλες ο γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη των υπουργών Υγείας και των επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, αλλά αναβλήθηκε λόγω μιας ακόμη σύσκεψης που πραγματοποιείται στο Μαξίμου και θα τον αντικαταστήσει η μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας που έχει λάβει σχετικές οδηγίες.