Να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προτείνουν οι επιστήμονες
Ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα λαμβάνουν οι υγειονομικές Αρχές των χωρών της υφηλίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Νωρίτερα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε ένα νέο οδηγό για τον κορωνοϊό με 14 συμβουλές για μια σειρά δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων.
Ο ΙΣΑ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι στην είσοδο κάθε επιχείρησης θα πρέπει να υπάρχει συσκευασία απολυμαντικού (αντισηπτικού), καθώς και ότι για τις οικονομικές συναλλαγές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κάρτες -έναντι των μετρητών και νομισμάτων- οι οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να απολυμαίνονται.
Μπορεί ο κορωνοϊός να μεταδοθεί από συσκευασίες τροφίμων και προϊόντων;
Ενα από τα ερωτήματα που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί αφορά στη δυνατότητα μετάδοσης του κορωνοϊού από τις συσκευασίες τροφίμων και προϊόντων ή και από επαφή με τα τρόφιμα.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) περιέλαβαν την εν λόγω ερώτηση στο ερωτηματολόγιο που έχουν αναρτήσει για τον κορωνοϊό. Στο ερώτημα αν υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης του κορωνοϊού από συσκευασίες τροφίμων – προϊόντων ή μέσω επαφής με τρόφιμα απαντούν:
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις που να δείχνουν μετάδοση του κορωνοϊού μέσω τροφίμων ή συσκευασιών τροφίμων. Οπως άλλοι ιοί, είναι πιθανό ο ίος (σ.σ. κορωνοϊός) που προκαλεί το COVID-19 να επιβιώνει πάνω σε επιφάνειες ή αντικείμενα. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι ύψιστης σημασίας να ακολουθούνται τα τέσσερα βήματα για την ασφάλεια τροφίμων: καθαρίστε, ξεχωρίστε, μαγειρέψτε, συντηρείστε»
Οι 8 οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα τρόφιμα
Με βάση τις ίδιες πηγές (CDC, WHO) δομήθηκε και ο σχετικός οδηγός για τον κορωνοϊό του ΕΟΔΥ, ο οποίος επισημαίνει ότι «με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του νέου ιού. Επιστήμονες και αρχές σε όλο τον κόσμο, που παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού, δεν έχουν αναφέρει περιπτώσεις μετάδοσης του ιού μέσω των τροφίμων».
Οι καλές πρακτικές υγιεινής που συστήνει ο ΕΟΔΥ είναι οι εξής:
Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού
Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού
Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού
Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού
Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα
Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του
Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας, πουλερικά, θαλασσινά)
Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια