Σε πιο εκτεταμένη καταγραφή των περιστατικών του κορωνοϊού, προκειμένου να γίνεται καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση, προχωράει η κυβέρνηση με τη δημιουργία δικτύου νοσηλευτών σε 500 κινητές μονάδες για τη λήψη βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα και την παροχή νοσηλευτικής φροντίδας κατ ́οίκον.
Σύμφωνα με την πρόσκληση που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια με ημερομηνία 17 Μαρτίου, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καλεί το υπουργείο Υγείας, την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του υπουργείου Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Διοίκησης (σ.σ. δυνητικοί δικαιούχοι), για την υποβολή πρότασης έργου προκειμένου να ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος.
Η δράση των υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας, που έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου για υποβολή προσφορών, περιλαμβάνει:
* Στελέχωση 500 κινητών συνεργείων λήψης δειγμάτων ανά την επικράτεια. Κάθε κινητό συνεργείο, ενδεικτικά, θα περιλαμβάνει 1 οδηγό και 1 νοσηλευτή και θα μπορεί να διεκπεραιώνει 20 δείγματα ανά βάρδια.
* Μίσθωση έως 500 οχημάτων για τις μετακινήσεις των κινητών συνεργείων, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων.
* Εξοπλισμός ατομικής προστασίας για τα μέλη των κινητών συνεργείων.
* Προμήθεια κιτ λήψης δειγμάτων.
* Προμήθεια ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης των συμβάντων των κινητών συνεργείων.
* Παροχή καθοδήγησης σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών Covid 19 σε νέους επαγγελματίες υγείας σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ και μελών κινητών μονάδων, είναι ακόμη ένα σημαντικό «εργαλείο» που δρομολογείται για την αντιμετώπιση της επιδημίας στη χώρα μας.
Ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση των κλήσεων για λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού κατ’ οίκον. Ενδεικτικά, περιλαμβάνει ενέργειες όπως στελέχωση του τηλεφωνικού κέντρου, επέκταση της υποδομής του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θεωρείται σκόπιμη:
α) η ελαχιστοποίηση της μετακίνησης του πληθυσμού και της προσφυγής των ατόμων που δεν έχουν νοσήσει στις Μονάδες Υγείας, ειδικά των ατόμων με «πιθανότητα κρούσματος», οι οποίοι μεταβαίνουν στα νοσοκομεία αναφοράς για να εξεταστούν για τον νέο ιό.
Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).