H πορεία του SARS-COV-2 και η σύγκριση με Iταλία – Iσπανία
Είναι σωστά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού; Μήπως είναι υπερβολή όλο αυτό που συμβαίνει με την πανδημία; Πώς θα έπρεπε να κινηθούν οι αρχές; Με τις οικονομικές συνέπειες του lockdown μεγάλου μέρους του επιχειρείν και του περιορισμού κυκλοφορίας του πληθυσμού μπροστά στο «η υγεία πρώτα» της κυβέρνησης να φαίνονται γιγαντιαίες, τα παραπάνω ερωτήματα είναι μάλλον πιο επίκαιρα από ποτέ.
Την αλήθεια, τη λένε πάντα οι αριθμοί. Και, με τη βοήθειά τους, οι επιστήμονες και οι ειδικοί μπορούν, κατά κάποιο τρόπο να «προβλέψουν το μέλλον» και να δώσουν τις -έστω και πρώιμες απαντήσεις για τα παραπάνω, ή και για πολλά ακόμα ερωτήματα που προκύπτουν στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζει η ανθρωπότητα.
Στην περίπτωσή μας, αυτή τη «δουλειά» ανέλαβε να κάνει η E-ON INTE-GRATION. Στα πλαίσια των εργασιών Big-Data, Analytics που εκτελεί για πελάτες της, η εταιρία έκρινε σκόπιμο να εξετάσει τα διαθέσιμα στοιχεία από την πορεία του κορωνοϊού για να κάνει εκτιμήσεις της εξέλιξης της παν-δημίας. Τα γραφήματα της E-ON INTEGRATION περιγράφουν γλαφυρά την πραγματικότητα.
Η μελέτη
Στο πρώτο γράφημα (g1) βλέπουμε τη σημερινή εξέλιξη του SARS-Cov-2 ιού στην Ελλάδα με βάση τα τελευταία δεδομένα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από το John Hopkins University, Center for Systems Science and Engineering. Στο γράφημα αυτό απεικονίζονται οι γραμμές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (μπλε γραμμή), οι θάνατοι (πορτοκαλί γραμμή), οι θεραπευμένες περιπτώσεις (πράσινη γραμμή) και οι ενεργές περιπτώσεις (κόκκινη γραμμή).
Επιπρόσθετα, μέσω τεχνικών μαθηματικής μοντελοποίησης, κατασκευάσαμε τις τελευταίες δύο συναρτήσεις, Exponential και Logistic, με μοβ και καφέ χρώμα αντίστοιχα, με σκοπό την εκτίμηση των μελλοντικών κρουσμάτων και τελικώς την κατανόηση του βαθμού επηρεασμού της Ελλάδος από την πανδημία. Από την μελέτη αυτή καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα.
1. Αν τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από τις 12 Μαρτίου 2020 εφαρμοσθούν κατά γράμμα, τότε η Ελλάδα θα ακολουθήσει την logistic (καφέ) γραμμή και τα κρούσματα σε 5 ημέρες θα φτάσουν περίπου τα 785.
2. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν οι Έλληνες πολίτες δεν πειθαρχήσουν στα μέτρα και υπάρχουν συνωστισμοί, τότε τα κρούσματα θα ακολουθούν εκθετική άνοδο (μωβ γραμμή) και σε 5 ημέρες θα βρίσκονται περίπου στα 1168. Ενδεχομένως η διαφορά των κρουσμάτων των δύο αυτών συναρτήσεων να φαίνεται σε κάποιους αμελητέα, ωστόσο οι συναρτήσεις αυτές έχουν πολύ μεγάλη διαφορά όσο περνάει ο χρόνος.
Στο δεύτερο γράφημα (g2) φαίνεται η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα στον ορίζοντα 10 ημερών από σήμερα. Εδώ, γίνεται πλέον φανερή η διαφορά των δύο προσομοιώσεων. Στην πρώτη, η logistic γραμμή αποτελείται από ένα εκθετικό μέρος στην αρχή, ένα γραμμικό στην μέση και τελικά φτάνει ένα τελικό πλατό.
Στην περίπτωση όπου τα μέτρα στην Ελλάδα ακολουθούνται ευλαβικά, τα κρούσματα προσεγγίζουν το πλατό σε 10 ημέρες με τα κρούσματα να κυμαίνονται στα 1139. Στη δεύτερη, (2) στην αντίθετη περίπτωση που η Ελλάδα ακολουθήσει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, την επόμενη εβδομάδα θα μιλάμε για 3795 κρούσματα.
Η σύγκριση με Ιταλία-Ισπανία
Για καλύτερη σύγκριση των αποτελεσμάτων, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αξίζει να εξετασθούν και οι γειτονικές χώρες Ιταλία και Ισπανία και πώς εξελίσσεται ο ιός σε αυτές. Το βασικό συμπέρασμα που μπορεί να βγει από τις γραφικές παραστάσεις που προκύπτουν, είναι πως η Ελλάδα έπραξε πάρα πολύ ορθά που ξεκίνησε τα μέτρα τόσο νωρίς.
Η Ιταλία διέταξε γενικό lockdown στα 9172 κρούσματα, γεγονός που της επέτρεψε να μείνει στην εκθετική κατανομή για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Γενικά, φαίνεται πάντως πως η Ιταλία έχει αρχίσει να φεύγει από την εκθετική κατανομή και να εισέρχεται στο γραμμικό κομμάτι της logistic συνάρτησης.
Όσον αφορά την Ισπανία, βλέπουμε πως και αυτή άργησε να λάβει μέτρα στις 16/03/2020 και αναμένουμε να ακολουθήσει μια πορεία ανάλογη της Ιταλίας, με λιγότερους όμως νεκρούς δεδομένου ότι έχει μικρότερο ποσοστό πληθυσμού στην ηλικιακή κατηγορία 65+ (19,4% στην Ισπανία έναντι 22,8% στην Ιταλία).
Πόσο κρατά η bear market, ιστορικά
Με την αγορά να έχει «υπερθερμανθεί» από την ευφορία των επενδυτών τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα το 2019, πολλοί ανέμεναν το γύρισμα σε bear market. Η εμφάνιση του νέου κορωνοϊού και η πανδημία, δεν σηματοδότησε απλά το τέλος της εποχής των ταύρων, αλλά προκάλεσε ένα sell off πανικού. Πού θα τελειώσει αυτό το πράγμα;
Προφανώς και αυτό θα εξαρτηθεί από την επιτυχία με την οποία θα αντιμετωπιστεί η πανδημία, όμως το Bloomberg, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την ανάλυση της Morgan Stanley, συγκρίνει την εξέλιξη επεισοδίων bear market στον S&P 500, ιστορικά, σε σχέση με το σημερινό sell off. Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται αφορούν δεδομένα από το 1927 και καταδεικνύουν την πορεία της αγοράς σε βάθος ως και 300 ημερών από το peak του κάθε επεισοδίου. Aπό αυτά προκύπτει πως τα κέρδη 10.000 μονάδων των τελευταίων 103 ετών, χάθηκαν μόλις σε 30 μέρες!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΡΕΥΝΑ