Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό στα μέτρα που έχει λάβει η αρχή προκειμένου να μπει τέλος στον συνωστισμό σε τράπεζες και εφορίες για την πληρωμή φορολογικών οφειλών.
Όπως είπε σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εκδόθηκε έγκαιρα η απόφαση για παράταση καταβολής των φορολογικών οφειλών των πολιτών ηλικίας άνω των 70 ετών και εκείνων που έχουν αναπηρία από 80% και άνω μέχρι και την Παρασκευή 10 Απριλίου.
Από τις 16 Μαρτίου, όλες οι εφορίες της χώρας λειτουργούν με e-mail και τηλέφωνα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η άσκοπη επίσκεψη πολιτών στις εφορίες.
Επίσης η ΑΑΔΕ, προχωρά στην περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών και στη χρήση της τεχνολογίας. Ήδη από εχθές είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική ενημέρωση σχετικά με τις επιστροφές και τις απαιτήσεις των πολιτών από το Κράτος. Η ενημέρωση αυτή, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα δήλωσης τραπεζικού λογαριασμού IBAN στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του Taxisnet, απλοποιεί πάρα πολύ τη σχετική διαδικασία, είπε ο κ. Πιτσιλής.
Επίσης, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, δίνεται η δυνατότητα για πληρωμή με κάρτα των ρυθμισμένων οφειλών μέσα από το Taxisnet. Δυνατότητα η οποία λειτουργεί ήδη και για τις λοιπές οφειλές, αυτές δηλαδή που δεν είναι σε ρύθμιση.
«Κάνουμε και εμείς από την πλευρά μας έκκληση. Μένουμε σπίτι. Αλλάζουμε συνήθειες. Με τη βοήθεια των νεότερων μελών της οικογένειάς μας, μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για την προστασία μας. Μένουμε ασφαλείς, μένουμε υγιείς», κατέληξε.
Απαλαγάκη: Μας αδικούν οι ουρές έξω από τις τράπεζες
Δεν δικαιολογείται η εικόνα που είδαμε σήμερα έξω από τις τράπεζες, μετά τα μέτρα και την πρόνοια που έχει λάβει το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, για την πλήρη και ασφαλή εξυπηρέτηση όλων των πολιτών εκτός τραπεζικού καταστήματος, ανέφερε η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρά Απαλαγάκη, κατά την σημερινή ενημέρωση για τον κορονοιό.
Είναι σαφές, είπε, ότι τα τραπεζικά καταστήματα ήταν και θα παραμείνουν ανοιχτά. Επίσης, έχουν όλοι πλήρη πρόσβαση στο σύνολο των οικονομικών και συναλλακτικών τους αναγκών, χωρίς κανένα περιορισμό και μπορούν να συνεχίζουν την οικονομική ζωή τους κανονικά, από απόσταση, χωρίς την ανάγκη να πάνε στο κατάστημα, χάρη στην τεχνολογία. “Τι παρατηρήθηκε σήμερα; Ότι πληρωμές που πρέπει να γίνουν και μπορούν να γίνουν μέσω της τεχνολογίας έγιναν με ουρές. Ουρές που αδικούν το υψηλό, τεχνολογικό και ψηφιακό επίπεδο που διαθέτει η χώρα σε όλο τον τομέα της δραστηριότητάς της, είτε αυτό αφορά την κεντρική κυβέρνηση, είτε αφορά μεγάλες επιχειρήσεις, όπως είναι και οι τράπεζες. Μας αδικεί η ουρά, γιατί δείχνει ότι δεν ξέρουμε πώς πρέπει να κάνουμε τη συναλλαγή μας, την ελεύθερη συναλλαγή μας, σε περιστάσεις οι οποίες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες και κρίσιμες για όλους μας” είπε η κ. Απαλαγάκη όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.