Στην επιτυχημένη μάχη που δίνει μέχρι σήμερα η Ελλάδα με την πανδημία του κορωνοϊού, παρά τις πληγές που έχει αφήσει στην οικονομία και στο σύστημα υγείας της η δεκαετής κρίση χρέους αναφέρεται ρεπορτάζ – άρθρο της Έλενα Σμιθ, ανταποκρίτριας της βρετανικής εφημερίδας Guardian στην Αθήνα.
Η Βρετανή δημοσιογράφος κάνει ειδική αναφορά στον επικεφαλής λοιμωξιολόγο του ΕΟΔΥ Σωτήρη Τσιόδρα, τον “γλυκομίλητο απόφοιτο του Χάρβαρντ που έχει πάντα συναισθηματικό τόνο στον λόγο του” και στον “πρώην δήμαρχο που δεν έχει χρόνο για ανοησίες” υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία Νίκο Χαρδαλιά.
Σημειώνει επίσης ότι, μολονότι ο κ. Τσιόδρας επέτρεψε στον εαυτό του να κάνει λόγο για ενδείξεις “επιπέδωσης της καμπύλης” κρουσμάτων του νέου ιού, το Πάσχα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές αρχές, καθώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την καραντίνα έρχεται σε αντίθεση με τα παραδοσιακά έθιμα των Ελλήνων, που συνηθίζουν να επισκέπτονται τα χωριά τους και να δίνουν πανηγυρικούς τόνους στη μεγαλύτερη θρησκευτική εορτή του έτους.
Στο άρθρο σημειώνεται επίσης ότι η αντοχή του συστήματος υγείας της χώρας έναντι μιας τέτοιας κρίσης δεν ήταν δεδομένη, μετά από μια δεκαετία κατά την οποία το ΑΕΠ συρρικνώθηκε αθροιστικά κατά 26%. “Τα κρατικά νοσοκομεία υπέμειναν το βάρος των περικοπών που ήταν υποχρεωτικές προκειμένου να χορηγηθούν δάνεια για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
Οι μόλις 560 κλίνες ΜΕΘ στην έναρξη της κρίσης του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό των ηλικιωμένων στο σύνολο του πληθυσμού, δεν έδιναν στην Ελλάδα χρόνο για πειραματισμούς με μεθόδους “ανοσίας της αγέλης”, εκτιμάται στο άρθρο.
Τα μέτρα περιορισμού, όπως σημειώνεται, δεν έγιναν αμέσως αποδεκτά από πλευράς των πολιτών, με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να τα εντείνει, κλείνοντας παραλίες και χιονοδρομικά κέντρα και περιορίζοντας περαιτέρω τις συναθροίσεις.
Η δημοσιογράφος κάνει λόγο για κρίση η οποία αποδεικνύεται καταλυτική για την πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία εξελέγη τον Ιούλιο με μεταρρυθμιστική ατζέντα, ένα μέρος της οποίας, στο επίπεδο του ψηφιακού εκσυγχρονισμού, τίθεται σε εφαρμογή εν μέσω της πανδημίας.
“Όταν ξέσπασε η πανδημία, η ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών της κυβέρνησης έγινε υπέρτατη, Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάναμε για να περιορίσουμε τα κίνητρα των ανθρώπων για να βγουν από τα σπίτια τους, ήταν το να καταστήσουμε δυνατό να λαμβάνουν τις ιατρικές συνταγές, στο τηλέφωνό τους. Αυτό από μόνο του απέτρεψε 25.000 πολίτες, από το να επισκέπτονται τον γιατρό τους, σε διάστημα 20 ημερών. Βοήθησε δραματικά στο να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που έβγαιναν από το σπίτι. Έγγραφα που μέχρι πρόσφατα απαιτούσαν την επίσκεψη σε κυβερνητικά γραφεία την ενασχόληση με την δαιδαλώδη γραφειοκρατία, διατέθηκαν online, μειώνοντας κατά χιλιάδες τις καθημερινές διαδρομές. Αλλάζοντας τη φύση της διάδρασης μεταξύ πολιτών και κράτους, ελπίζουμε ότι θα κερδίσουμε τη δημόσια εμπιστοσύνη στους θεσμούς”, τονίζει σε δηλώσεις του στην βρετανική εφημερίδα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ο δε προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης προσθέτει: “Όσο γρηγορότερα αντιμετωπίσει κανείς μια υγειονομικού χαρακτήρα κρίση, τόσο μεγαλύτερα είναι μεν τα βραχυπρόθεσμα κόστη, τόσο μεγαλύτερα όμως είναι από την άλλη τα μακροπρόθεσμα οφέλη”.