Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει μέρα με τη μέρα η κόντρα του υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικής κοινότητας για τις αλλαγές που προωθούνται στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Παρά το γεγονός ότι ο νόμος πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των κομμάτων, οι φοιτητές ζητούν τη μη εφαρμογή του και προχωρούν σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στα Προπύλαια.
Αυτή τη στιγμή το σκηνικό που επικρατεί είναι 47 υπό κατάληψη πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα σε όλη τη χώρα. Υπό κατάληψη βρίσκονται το Καποδιστριακό, το Αριστοτέλειο, στο Εθνικό Μετσόβιο, και μια σχολή στο ΤΕΙ Αθηνών ενώ αναμένονται οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών.
Κατάληψη πραγματοποιούν και οι φοιτητές σε όλες τις σχολές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο Κρήτης
Οι Σύγκλητοι σε Δημοκρίτειο Θράκης Καποδιστριακό και Μετσόβιο αναβάλουν τις εξετάσεις προκειμένου να διευκολύνουν τους φοιτητές στη λήψη αποφάσεων ενώ η πρυτανεία Αθηνών τελεί υπό κατάληψη από διαμαρτυρόμενους φοιτητές.
Επίσης, συνεδριάζουν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι πρόεδροι των ΤΕΙ και μεθαύριο (Παρασκευή) αναμένεται να συνεδριάσουν οι πρυτάνεις στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου.
Μαζικότητα
Το γεγονός ότι στις Συνελεύσεις όλες οι προτάσεις (τα λεγόμενα πλαίσια) είναι αγωνιστικές προσδίδει την ένδειξη της μαζικότητας στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, η οποία ενισχύεται και από τις μεγάλες παρατάξεις.
Η ΠΑΣΠ, που έχει ήδη πάρει θέση απέναντι στον νέο νόμο, δεν κατεβαίνει με πρόταση για καταλήψεις, αλλά έστω σε διακηρυκτικό επίπεδο δηλώνει αγωνιστική παρουσία. Ανάλογη η στάση της ΔΑΠ που εμφανίζεται με ήπια στάση, αλλού αμέτοχη αλλού παρούσα. Ενδεικτικό, πάντως, ότι ακόμα και σε τμήματα, όπου δεν λαμβάνονται αποφάσεις για καταλήψεις, το γενικό πλαίσιο είναι κατά των διατάξεων του νόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των Γενικών Συνελεύσεων είναι οι καταλήψεις (που έχουν εβδομαδιαία διάρκεια) και οι όποιες άλλες κινητοποιήσεις αποφασιστούν, να διαρκέσουν όλο τον Σεπτέμβριο για να συμπέσουν με το ευρύτερο κίνημα διαμαρτυρίας από τις άλλες κοινωνικές ομάδες.
Οσον αφορά τα ακαδημαϊκά όργανα και τα διοικητικά των ΑΕΙ, χθες η Σύγκλητος του Δημοκριτείου τάχθηκε κατά του νόμου, αναστέλλοντας την πρώτη εβδομάδα της εξεταστικής, «η οποία θα μεταφερθεί στο τέλος της εξεταστικής περιόδου». Ετσι, προσχώρησε στο αντάρτικο που κήρυξαν τα μεγάλα Ιδρύματα της χώρας (Αθηνών, ΕΜΠ, ΑΠΘ), ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει κι άλλο ο κύκλος των διαμαρτυρόμενων ΑΕΙ.