Ο κορωνοϊός έδρασε ως ψηφιακός “επιταχυντής” σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης, που αναφέρθηκε στο σχεδιασμό των επόμενων μηνών και σημείωσε πως “δεν θα χάσει η Ελλάδα ένα ακόμα τρένο”.
Ιδιαίτερα εστίασε στα ψηφιακά ραντεβού σημειώνοντας πως η αρχή έγινε από τις ΔΟΥ (με την υπηρεσία απόδοσης κλειδάριθμου), θα συνεχιστεί στα ΚΕΠ και θα ακολουθήσουν οι δήμοι και ο ΕΦΚΑ.
Όσον αφορά στο διαγωνισμό για τις συχνότητες 5G επεσήμανε πως θα γίνει κανονικά μέχρι το τέλος του έτους.
Κατά την τοποθέτηση του στην επιτροπή Περιφερειών της Βουλής ο υπουργός αναφέρθηκε στην πλατφόρμα gov.g και σημείωσε πως έφτασαν τις 528 οι υπηρεσίες (από 502). Κάνοντας αναφορά στα οφέλη που προκύπτουν όσον αφορά στον όγκο των επισκέψεων στα ΚΕΠ σημείωσε πως από τις 20.000 επισκέψεις οι 12.000 αφορούσαν υπηρεσίες για το γνήσιο της υπογραφής (εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις κ.α.). Ιδιαίτερα εστίασε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, καθώς 375.000 πολίτες έχουν εγγραφεί στο σύστημα και έχουν εκδοθεί πάνω από ένα εκατομμύριο συνταγές με αυτό τον τρόπο.
Ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης, παρουσίασε τα βήματα που έγιναν στη χώρα καθώς όπως είπε οι εκκρεμότητες με τον κορωνοϊό έγιναν αναγκαιότητες. Μάλιστα αναφέρθηκε σε παλαιότερη έρευνα (του 2006) με βάση την οποία η γραφειοκρατία στην Ελλάδα υπολογιζόταν στο 6.8% του ΑΕΠ και η χώρα μας είχε τα υψηλότερα ψηφιακά βάρη σε όλα τα κράτη του ΟΑΣΑ. Παράλληλα αναφέρθηκε σε μία σειρά κινήσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, όπως η απλούστευση της διαδικασίας μετά τη γέννηση του παιδιού (η διαδικασία γίνεται πλέον στα μαιευτήρια).
Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Μάριος Κάτσης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που είχε ξεδιπλώσει η προηγούμενη κυβέρνηση και σκιαγράφησε τα βήματα που πρέπει να γίνουν για “να φέρουμε το αύριο σήμερα” και τα οφέλη από τον ψηφιακό μετασχηματισμό να είναι για όλους τους πολίτες.