«Σε όλη τη διάρκεια του 2021, θα υλοποιηθούν δράσεις που θα έχουν και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Εκτός από τις δράσεις που θα αναδεικνύουν το παρελθόν θα υπάρξουν και δράσεις που θα αφορούν το μέλλον και τη ζωή των πολιτών» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, σε παρέμβαση που έκανε, μέσω διαδικτύου, στο 8ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας. «Αυτό που θέλουμε είναι στο τέλος αυτής της διαδρομής να μπορούμε όλοι μαζί να πούμε: Τιμήσαμε την ιστορία μας, προβάλαμε τους ανθρώπους μας, αναδείξαμε τη χώρα μας, συστρατευθήκαμε σε ένα σπουδαίο εγχείρημα. Δόθηκε η ευκαιρία σε όλους μας, στον κάθε πολίτη, σε κάθε τοπική κοινωνία σε όλη την Ελλάδα, να τιμήσουμε το παρελθόν μας και να περιγράψουμε το μέλλον μας» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Αγγελοπούλου.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα «Διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821», μαζί με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, το Μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Μάρκο Βερέμη, και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο και Βοηθό Περιφερειάρχη για τον Συντονισμό των Εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, Ανδρέα Φίλια. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.
Στην παρέμβασή της, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» αναφέρθηκε στην πρόσφατη περιοδεία που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Επιτροπής στην Δυτική Ελλάδα. Έκανε ξεχωριστή μνεία στα μοναδικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην τεράστια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της, στον ξεχωριστό φυσικό της πλούτο και τις προοπτικές ανάπτυξης που διανοίγει, στον σημαντικό πρωτογενή τομέα και στα σπουδαία εκπαιδευτικά ιδρύματα που συνιστούν πυλώνες της τοπικής κοινωνίας. Έδωσε ακόμη ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος που διαθέτει η περιοχή ως μοχλού για την περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
«Στόχος μας», τόνισε η κυρία Αγγελοπούλου, «είναι να προτάξουμε συνδυαστικές δράσεις. Να συνδέσουμε το ιστορικό παρελθόν με την προοπτική του κάθε τόπου. Η χώρα αλλάζει και προοδεύει. Δείχνει ότι διαθέτει και σήμερα τις αξίες που το 1821 ξεσήκωσαν το Έθνος μας, δημιούργησαν το τεράστιο κίνημα του φιλελληνισμού και ενέπνευσαν άλλους λαούς. Αξίες όπως η αγάπη για την ελευθερία, η γενναιότητα, ο ηρωισμός, η ανθεκτικότητα και η συστράτευση. Αυτή η τελευταία λέξη είναι η πιο σημαντική. Οι φορείς, η Πολιτεία η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Ιδρύματα, οι πολίτες, όλοι μαζί θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης».
Στο πλαίσιο της τοποθέτησής της, η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Επιτροπής από φορείς της Δυτικής Ελλάδας. Ανέφερε, ωστόσο, ότι εκτός από τις δράσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, θα υπάρξουν και εκπλήξεις στις εκδηλώσεις που ετοιμάζει η Επιτροπή.
«Κάθε φορά που εορτάζονται μεγάλες επέτειοι ο κόσμος γυρίζει και κοιτάζει πίσω. Σκέφτεται όλα αυτά που τον έκαναν υπερήφανο. Σκέφτεται όμως και τα πράγματα που αποτέλεσαν ανάχωμα στην πρόοδο. Υπήρξαν καταστροφές και πολεμοι, υπήρξαν όμως και διχασμοί και έριδες. Καλό είναι, με ένα ψύχραιμο μάτι, οι ιστορικοί να μας θυμίσουν πόσο προοδεύαμε όταν ήμασταν ενωμένοι και πόσο πίσω πηγαίναμε όταν υπήρχαν διχασμοί» κατέληξε στην τοποθέτησή της η Πρόεδρος της Επιτροπής.