Με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα, μέσω αεροπορικών συνδέσεων, από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, από το πρωί της Τρίτης, 28 Ιουλίου, μέχρι τις 4 Αυγούστου, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Οπως αναφέρει, εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής και όσοι ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους.
Ταυτόχρονα, παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 24 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλύει και αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα, ώστε το άνοιγμα στους ξένους επισκέπτες να γίνεται με ασφάλεια και χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Εξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στα Βαλκάνια
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό στα Βαλκάνια, με τη Ρουμανία και τη Σερβία να καταγράφουν ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, η Ρουμανία ανακοίνωσε 1.112 νέα κρούσματα, τα οποία αυξάνουν σε 41.275 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τότε που η πανδημία εμφανίστηκε στη χώρα, στα τέλη Φεβρουαρίου. Η χώρα μετρά 2.126 θανάτους.
Στη Βοσνία Εζεργοβίνη καταγράφηκαν 347 νέα κρούσματα την Πέμπτη, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό στα 9.462. Από την αρχή της πανδημίας έχουν πεθάνει 274 άνθρωποι.
Η Αλβανία μέτρησε 68 νέες μολύνσεις και δύο θανάτους.
Στη Σερβία τα νέα κρούσματα εκτινάχτηκαν στα 426. Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Οι νέες μολύνσεις στη Βουλγαρία έφτασαν τις 330 την Πέμπτη, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που είχε σημειωθεί στις 10 Ιουλίου.
Στην Κροατία τα νέα κρούσματα κορωνοϊού ξεπέρασαν τα 100, ενώ καταγράφηκαν και τρεις θάνατοι.
Η Ρώμη βάζει σε καραντίνα τους ταξιδιώτες από Ρουμανία-Βουλγαρία.
O Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα δήλωσε σήμερα ότι υπέγραψε εντολή για να τίθενται σε καραντίνα όσοι ήταν στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία τις τελευταίες 14 ημέρες, ένα μέτρο που έχει στόχο να αποτρέψει την εισαγωγή κρουσμάτων της COVID-19 από το εξωτερικό.
“Ο ιός δεν έχει ηττηθεί, συνεχίζει να κυκλοφορεί. Για τον λόγο αυτό, πρέπει ακόμη να είμαστε προσεκτικοί”, έγραψε ο Σπεράντσα στο Facebook.
Η Ιταλία, μια από τις χειρότερα πληγείσες ευρωπαϊκές χώρες από τον νέο κορονοϊό, έχει ήδη απαγορεύσει την είσοδο σε ανθρώπους που προέρχονται από 16 χώρες, ανάμεσά τους η Βραζιλία που μαστίζεται από την COVID-19.