«Δεν πρέπει να γίνουμε Σερβία ή Ισραήλ» σημείωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος
Τη λογική πίσω από τις νέες προτάσεις για μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού εξήγησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ άσχημα η κατάσταση γι’ αυτό προτείνεται να αυστηροποιηθούν τα μέτρα καθώς έχουμε αύξηση στις διασωληνώσεις και έχουμε αρκετές συρροές» εξήγησε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας προσθέτοντας πως «αν έχετε παρατηρήσει και στη Σερβία και στο Ισραήλ έγινε ξαφνικά η αύξηση. Και αν αυτό συμβεί είναι δύσκολο η κατάσταση να ελεγχθεί».
Ο ίδιος χαρακτήρισε και «καλό και κακό» ότι επέστρεψαν οι κάτοικοι των αστικών κέντρων σημειώνοντας ότι «το καλό είναι ότι δεν θα έχουμε μετακινήσεις στην Ελλάδα».
«Η προσπάθεια είναι να περιορίσουμε τις πιθανότητες να μεταφερθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο ο κορωνοϊός χωρίς να επηρεάσουμε την καθημερινότητα του. Η μάσκα είναι ένα τέτοιο μέτρο. Η χρήση της είναι κρίσιμη καθώς η μάσκα είναι το πιο βολικό όπλο με την έννοια ότι δεν επηρεάζει την καθημερινότητα» πρόσθεσε.
Εξήγησε, μάλιστα, ότι «πάντα έχουμε πει ότι η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους πρέπει να χρησιμοποοιείται σε χώρους με συνωστισμό όπως η λαϊκή αγορά ή ένας πολυσύχναστος δρόμος».
Ο ίδιος χαρακτήρισε «χρήσιμο το διαφορετικό ωράριο, χρήσιμη και η τηλεργασία όπου μπορεί να γίνει».
Όσον αφορά, τέλος, την εικόνα των τελευταίων δύο μηνών είπε ότι «από τις αρχές Αυγούστου που είχαμε τριψήφιο ευτυχώς δεν είναι τόσο εκρηκτική η αύξηση. Μέσα σε αυτό τον αριθμό είναι και συρροές. Το 1/4 είναι ασυμπτωματικοί. Οι διασωληνώσεις είναι πρόβλημα».