Η επίσκεψη μου στην Κύπρο είναι ενδεικτική της κορυφαίας θέσης που καταλαμβάνει το Κυπριακό στην εθνική μας πολιτική, αλλά και η Κύπρος στην καρδιά μου. Γίνεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία εν μέσω της τουρκικής παραβατικότητας”, δήλωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.
Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησής της με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παρασημοφόρησε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’, την ανώτατη τιμητική διάκριση που απονέμει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Η κ. Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε θερμά τον κ. Αναστασιάδη και δήλωσε πως η παρουσία της στην Κύπρο καταδεικνύει, επίσης, ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν ένα αρραγές και ενιαίο διπλωματικό μέτωπο, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
“Με τον Πρόεδρο κ. Αναστασιάδη συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις, και ειδικότερα τις επιπτώσεις της έκνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ίδια την ΕΕ. Συζητήσαμε, επίσης, για τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους αντίδρασης της Ένωσης, ώστε να παύσει η συμπεριφορά αυτή, που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας”, ανέφερε για να προσθέσει ότι:
“Η σημερινή συνάντηση λαμβάνει χώρα λίγο πριν από το σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης-25ης Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Η αποχώρηση του Oruc Reis είναι ένα κατ’ αρχήν θετικό βήμα προς την αποκλιμάκωση. Μένει να αποδειχθεί, ωστόσο, εάν πρόκειται για κίνηση τακτικής με βραχυπρόθεσμη στόχευση ή για επιλογή που θα έχει συνέχεια.
Συζητήσαμε, ακόμη, για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει, εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, για την επανεκκίνηση της διαδικασίας από το σημείο στο οποίο σταμάτησε στο Κραν Μοντανά, τον Ιούλιο του 2017.
Συμφωνήσαμε και ως προς τις διαπιστώσεις στο θέμα των Βαρωσίων, όπου πρέπει να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στην αγωνία μας για την τύχη των αγνοουμένων, ένα ζήτημα που είναι και στην καρδιά μου, στην καρδιά όλων, ότι κάποια στιγμή οι άνθρωποι αυτοί που απομένουν πρέπει να μάθουν την τύχη των δικών τους. Και φυσικά στην ανάγκη ώστε το νέο Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό να έχει μια έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και θα προβλέπει μια αναλογική συμμετοχή και επιβάρυνση των κρατών μελών. Η Ελλάδα όπως και η Κύπρος κλήθηκαν να σηκώσουν ένα πολύ μεγάλο βάρος στο μεταναστευτικό, πολύ μεγαλύτερο από ό,τι τους αναλογούσε. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό.
Αναφερθήκαμε επίσης σε μια σειρά κρίσιμων διεθνών και περιφερειακών θεμάτων, για τα οποία Ελλάδα και Κύπρος έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι σχετικές πρωτοβουλίες, με τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και έχουν ως γνώμονα την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή”.
Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Μόρια.
“Μακάρι να πάνε όλα καλά για την Κύπρο, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη”, κατέληξε.
Κατά την τελετή παρασημοφόρησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “με ξεχωριστά αισθήματα σεβασμού και ως ελάχιστο δείγμα της ιδιαίτερης εκτίμησης που τρέφει το κυπριακό κράτος και ολόκληρος ο κυπριακός λαός στο πρόσωπό σας και την Ελληνική Δημοκρατία, της οποίας επάξια ηγείστε, σας απονέμω σήμερα, το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του ΙΙΙ”.
Ανέφερε πως είναι η “ανώτατη διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αντανακλά τα βαθιά αισθήματα αγάπης και τους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν ανέκαθεν την Κύπρο με την Ελλάδα. Δεσμοί, οι οποίοι σφυρηλατήθηκαν μέσα από την μακρά ιστορική μας πορεία, γλώσσα, και πολιτισμό, ως επίσης τις ίδιες αρχές και αξίες που μας διέκριναν και διακρίνουν ανά τους αιώνες” και προσέθεσε:
“Πέραν της ιστορικότητας των μεταξύ μας σχέσεων και δεσμών, η εν λόγω διάκριση εκφράζει επίσης τη βαθιά ευγνωμοσύνη για τη διαχρονική συμπαράσταση και αμέριστη στήριξη προς τον Κυπριακό Ελληνισμό από την Ελλάδα και των θυσιών αίματος του Ελληνικού λαού, αλλά και την αφειδώλευτη και πολύμορφη στήριξη στις προσπάθειές που καταβάλλουμε για την εξεύρεση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.
Προσπάθειες και αγώνες, οι οποίοι εδράζονται στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές και αξίες του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, με μοναδικό γνώμονα την επανένωση της πατρίδας μας και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Αγώνες που ταυτίζονται πλήρως με τις αρχές και αξίες που υπηρετήσατε κατά τη μακρά και ευδόκιμο υπηρεσία σας στις ανώτατες βαθμίδες της Ελληνικής Δικαιοσύνης”.
“Φίλτατη κυρία Πρόεδρε, σε μία εποχή όπου οι χώρες μας καλούνται να διαχειριστούν νέες προκλήσεις, να αποτρέψουν απειλές και να αποκρούσουν κινδύνους, είμαι απολύτως βέβαιος ότι εκλαμβάνετε την τιμή αυτή ως ελάχιστη ένδειξη της οφειλόμενης, προς το πρόσωπό σας και την Ελληνική Πολιτεία, ευγνωμοσύνης που το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και ο λαός της Κύπρου τρέφει διαχρονικά, για την Ελλάδα”, είπε καταλήγοντας ο κ. Αναστασιάδης.