«Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση επιδημιολογικά, ειδικά στην Αττική, είναι κακά και τα ποιοτικά στοιχεία, ο αριθμός των διασωληνώσεων, όπως και η ηλικιακή κατανομή, έχουμε μεγάλη θνησιμότητα πλέον» παραδέχτηκε ο καθηγητής Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
«Σήμερα είμαστε σε σταθερή κατάσταση, αλλά το σήμερα δεν προδικάζει τι θα γίνει αύριο είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση».
Για τα τεστ εξήγησε ότι «τα 15.000 τεστ είναι ικανοποιητικός αριθμός από τα 800 τεστ που έχουμε το Μάρτιο, όμως ο κεντρικός τομέας της Αθήνας έχει τεράστια διασπορά παράγει τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα. Γίνονται ήδη παρεμβάσεις στο κέντρο και στα μέσα μεταφοράς που νομίζω θα βοηθήσουν».
Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, «δεν έχουμε εκθετική φάση στα κρούσματα στην Αθήνα είναι σταθερή κατάσταση, εκτιμούμε λόγω των μέτρων. Πολλά μικρά μέτρα, είναι χρήσιμα όπως η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ για να αποφύγουμε τα μεγάλα μέτρα».
«Οι εισηγήσεις που κάνουμε γίνονται δεκτές στο συντριπτικό τους ποσοστό» αποσαφήνισε ακόμα ο κ. Σύψας. «Με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα δεν έχουμε κάνει καμία εισήγηση για γενικό lockdown ή απαγόρευση κυκλοφορίας στους 65αρηδες» ξεκαθάρισε. «Αν γίνει lockdown θα γίνεται περιοδικά μέχρι να πέσει η καμπύλη… δε θέλω να μιλώ για lockdown για να μην προκαλείται πανικός στην κοινωνία» είπε.
Προσοχή στα ασανσέρ
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων Παναγιώτης Γαργαλιάνος, ο οποίος μεταξύ άλλων έδωσε οδηγίες τι να προσέχουμε στα ασανσέρ.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, στα ασανσέρ πρέπει να μπαίνουν δύο άτομα με απόσταση και φορώντας μάσκες, είπε. Αν και τα σταγονίδια πέφτουν στο έδαφος και δεν αιωρούνται συνεχώς, αν παραμείνει κλειστή η πόρτα, μπορεί να γίνει μετάδοση. «Άρα οπωσδήποτε χρήση μάσκας στα ασανσέρ» συνιστά ο κ. Γαργαλιάνος.
Στο μεταξύ, οι ειδικοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο να σημειωθεί περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων ειδικά σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Αττική.
Σχετικά με την εξέλιξη του ιού το τελευταίο διάστημα και τον ρυθμό θνησιμότητας, «στη δεύτερη φάση της πανδημίας καταγράφονται ίσως κάποιοι παραπάνω θάνατοι» είπε ο κ. Γαργαλιάνος «αλλά δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε ποιες είναι οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας. Θα πρέπει να περάσει κάποιο διάστημα προκειμένου να κάνουμε ανάλυση των δεδομένων».
Για το ενδεχόμενο να δούμε τον κορωνοϊό να γίνεται ακόμη πιο επιθετικός, είπε ότι τίποτα δεν αποκλείεται και για το λόγο αυτό πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να συνηθίσουμε στις νέες συνθήκες διαβίωσης.