Έκτακτο σχέδιο του υπ.Υγείας για τα νοσοκομεία
Στην Θεσσαλονίκη θα μεταβεί σήμερα ο Βασίλης Κικίλιας καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνξνται ραγδαία στην περιοχή.
Η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, έδειξε για άλλο ένα 24ωρο πως η πόλη της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα, ξεπερνώντας και πάλι τα κρούσματα που έχει η Αττική, φτάνοντας τα 449 σε σύνολο 1.678 κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Με την πόλη να φτάνει τα 1.288 κρούσματα σε δύο 24ωρα (839 ανακοινώθηκαν το Σάββατο και 449 χθες) και τα νοσοκομεία να δέχονται τεράστια πίεση, ο υπουργός Υγείας αποφάσισε να προχωρήσει σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πόλη.
Σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στη Θεσσαλονίκη
Η κατάσταση στην συμπρωτεύουσα είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική, με τον υπουργό Υγείας να επισκέπτεται σήμερα το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ενώ θα επισκεφθεί και το «Γ. Γεννηματάς». Τα νοσοκομεία δέχονται τεράστια πίεση καθώς οι διασωληνωμένοι σε όλη τη χώρα ανέρχονται πλέον σε 140, με την Θεσσαλονίκη να αντιμετωπίζει το σοβαρότατο πρόβλημα. Γι’ αυτό το υπουργείο Υγείας έθεσε από χθες σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το σχέδιο περιλαμβάνει την εξασφάλιση 43 νέων κλινών ΜΕΘ για κορωνοϊό, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στην Θεσσαλονίκη.
Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.
Παράλληλα, μετά την επίσκεψή του στα δύο νοσοκομεία, ο κ. Κικίλιας θα κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα, καθώς εξετάζεται το σενάριο για γίνονται αεροδιακομιδές ασθενών από την Θεσσαλονίκη σε άλλες περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ. Το σύστημα Υγείας στην πόλη πιέζεται ασφυκτικά, ενώ γίνεται και προσπάθεια από το υπουργείο να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες για ιατρικό προσωπικό στις ΜΕΘ.
Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται από το υπουργείο Υγείας να δοθεί ως κίνητρο στους γιατρούς, εντατικολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, μισθός της τάξεως των 3.000 ευρώ για το διάστημα που θα υπηρετούν στις ΜΕΘ Covid-19. Αφού κάνει τις ανακοινώσεις ο κ. Κικίλιας, θα έχει επικοινωνία με τους αρμόδιους τομεάρχες των κοινοβουλευτικών κομμάτων στις 5 το απόγευμα, όπου θα τους ενημερώσει για την κατάσταση.
Γώγος: Τα πράγματα είναι άσχημα στην Θεσσαλονίκη
Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του Χ. Γώγου για την κατάσταση στην Θεσσαλονίκη, αλλά και το σύστημα Υγείας. «Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι άσχημα, στην Αθήνα τα πράγματα είναι προβληματικά. Πρέπει και η πολιτεία και οι υγειονομικοί να θωρακίσουμε το σύστημα υγείας, να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ για COVID, κάτι που ξεκίνησε», είπε στον ΣΚΑΪ.
«H αναπαραγωγή ιού είναι τέτοια που σε 15 μέρες με 1 μήνα μπορούμε να αποκλείσουμε την περαιτέρω ανάπτυξή του… αν εφαρμόσουμε τα μέτρα θα δούμε τα αποτελέσματα. Σε 15 μέρες με 1 μήνα θα δούμε αν τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, αν όχι είμαστε εδώ για να τα παρατείνουμε, να τα κλιμακώσουμε ή να τα αποκλιμακώσουμε. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο κύμα, βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ίσως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο με υποδεκαπλάσιο αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων από τα μεγάλα κράτη της Ευρώπης» ανέφερε επίσης ο καθηγητής.
Στους 140 οι διασωληνωμένοι, πάνω από 20.000 κρούσματα τον Οκτώβριο
Ο Οκτώβριος αποδείχθηκε εφιαλτικός για την χώρα όσον αφορά την πανδημία. Με το σύνολο των κρουσμάτων να ξεπερνά πλέον τις 40.000 (40.909 για την ακρίβεια), το 50% και πλέον εντοπίστηκαν μέσα στον Οκτώβριο (20.776). Ο Οκτώβριος έφερε πολλά αρνητικά ρεκόρ σε ημερήσια νούμερα, ενώ οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 635, αυξημένοι κατά 242 τον τελευταίο μήνα. Ραγδαία είναι ωστόσο και η αύξηση στους διασωληνωμένους τον μήνα που πέρασε, καθώς έχουν φτάσει πλέον τους 140, αριθμός άνευ προηγουμένου.
Πάνω από το 10% ο δείκτης θετικότητας
Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί για τους ειδικούς ο δείκτης θετικότητας καθώς βρίσκεται πάνω από το 10%! Με δεδομένο πως το όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) να είναι το 4%, το όριο αυτό ξεπεράστηκε κατά πολύ καθώς ανέρχεται στο 10.4% από χθες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο, που είχαμε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα (2.056), ο δείκτης θετικότητας ήταν 7,85%, καθώς εκείνη την ημέρα είχαν διεξαχθεί 26.185 τεστ. Χθες πραγματοποιήθηκαν 16.106 τεστ και το αποτέλεσμα ήταν να ανιχνευτούν 1.678 κρούσματα, δηλαδή περίπου ένα στα δέκα.
Μεγαλύτερη διάρκεια στο lockdown ζητούν οι ειδικοί
Με την έξαρση των κρουσμάτων να ξεπερνά κάθε προηγούμενο το τελευταίο διάστημα, οι επιδημιολόγοι ολοένα και επιμένουν σε αυστηρότερα μέτρα. Χθες μάλιστα, ο Μανώλης Δερμιτζάκης τόνιζε στον ΣΚΑΪ πως έπρεπε να έχει προχωρήσει ένα μήνα πριν στα μέτρα που ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός.
«Δεν έχουμε χρόνο, ελπίζω ότι το lockdown θα κρατήσει παραπάνω. Τα προηγούμενα ήταν λίγο πιο βάρια, θα αφήσουν κάποιο αποτύπωμα, και έχουμε τα καινούργια, με οριζόντια χαρακτηριστικά, που τα δούμε σε 2 με 3 εβδομάδες» σχολίασε αρχικά και πρόσθεσε: «Αν παίρναμε αυτά τα μέτρα (του Σαββάτου) ένα μήνα πριν θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση».